IL GIORNALE (Italia). Din ce în ce mai multe țări planifică sacrificarea numerarului în favoarea plăților electronice. La început doar China a întreprins această cale, considerată de mulți, în special în Occident, tehnologică, dar în același timp și distopică.
Până acum câțiva ani, turiştii care puneau piciorul în Imperiul Celest erau impresionați de ceea ce vedeau: smartphonuri utilizate pentru a plăti la restaurant, pentru a urca în metrou, a cumpera haine și chiar a da de pomană.
Pe scurt, chinezii își atingeau dispozitivele de diferite coduri QR, adică acele coduri de bare bidimensionale în formă de pătrat și, în acest fel, graţie unei anumite aplicații, cheltuielile erau plătite. Foarte curând plățile electronice au început să găsească teren fertil şi în restul lumii.
Doar pentru a da câteva exemple, în Italia, mai întâi guvernul galben roşu (pentru a reduce evaziunea fiscală), apoi grupul de lucru expert condus de Vittorio Colao (pentru a limita infectările cu Covid și a reporni țara), şi-au exprimat intenţia de a trimite la pensie vechiul numerar. Suedia, cu mult înaintea Italiei, a decis să se aventureze pe acest drum; întreprins, printre alţii de Danemarca și Canada.
În Statele Unite, Wall Street Journal a scris în luna aprilie că utilizarea bancomatului sau a aparatelor de marcat automate a scăzut cu 60%, din cauza noului coronavirus, care i-a împins pe americani să adopte plățile electronice, limitând la minimum indispensabil contactul cu monedele și bancnotele. Acum se apropie rândul Australiei.
Viaţa fără numerar
Un lung reportaj realizat de site-ul australian ABC News s-a concentrat pe posibilele riscuri cu care s-ar putea confrunta Canberra, după ce societatea australiană va renunţa la numerar. Dacă se ia ca exemplu Suedia, există destul de multe motive de îngrijorare. Potrivit mai multor experți, la Stockholm, trecerea la plățile electronice a avut loc prea devreme. Dar să luăm lucrurile în ordine.
Astăzi, dacă ne plimbăm pe străzile capitalei suedeze, multe magazine expun afişe inconfundabile : „Nu mai acceptăm numerar”. În realitate, acest fenomen era răspândit deja de câțiva ani; numai că acum, uraganul Covid a accelerat procesul de digitalizare a plăților. Îndepărtarea bruscă de lichiditate a însemnat că băncile nu mai aveau niciun interes să mențină în viață moneda fizică.
Motivul este simplu: instituțiile nu mai realizează profituri la achizițiile în numerar, din ce în ce mai puține persoane retrag numerar de la sucursalele bancare și până şi bancomatele au costuri de administrare ridicate. Rezultatul fiind că în Suedia, în afara marilor orașe, este foarte dificil să găsești un ATM. Cele mai afectate au fost zonele rurale.
Renunţarea la numerar a penalizat şi unele segmente ale populației, inclusiv persoanele în vârstă și cele cu dizabilități. Niklas Arvidsson, profesor asociat la Institutul Regal de Tehnologie din Suedia, a explicat că unii oameni au fost nevoiți să renunțe la cumpărarea de articole, deoarece nu au mai găsit numerar. În acest tip de context, guvernul suedez a fost nevoit să intervină prin aprobarea unui regulament, în vigoare din luna ianuarie, pentru a solicita băncilor să ofere un nivel minim de servicii de numerar.
Una dintre cele mai importante probleme de luat în considerare, a avertizat profesorul Arvidsson, este relația dintre rapiditatea renunţării la numerar și gradul de tehnologizare a populației. Australia, ca orice altă țară, ar trebui să pregătească oamenii pentru o societate digitală în toate aspectele sale, inclusiv plățile. Abia mai târziu, autoritățile pot evalua dacă a venit momentul să revoluționeze viața de zi cu zi a oamenilor.
În Suedia, acest proces a fost mult prea rapid și multe persoane plătesc deja pentru asta. Revenind în Australia, se pare că, în doi ani, Canberra va deveni o societate fără numerar. Între timp, guvernul federal a propus legi care să interzică plățile în numerar de peste 10.000 de dolari australieni, cu condamnări de până la doi ani pentru infractori. Cine știe dacă autoritățile au verificat mai întâi gradul de digitalizare al poporului australian. (Rador)