Viaţa ca o şpagă la Vama Albiţa

Viaţa ca o şpagă la Vama Albiţa

La cea mai importantă vamă de la graniţa cu Moldova, mita devenise o tradiţie, arată procurorii DNA.

Oricine trecea prin Vama Albiţa era obligat să cotizeze pentru "Fondul Libertatea" - aşa cum numeau poliţiştii de frontieră "fondul de şpagă" încasat în fiecare tură. Aşadar, indiferent dacă aveai sau nu probleme cu actele, făceai sau nu contrabandă, comiteai sau nu vreo infracţiune, tot trebuia să plăteşti. Pentru că aşa cerea "tradiţia".

Asta reiese din referatul prin care procurorii anticorupţie au cerut, luni seară, arestarea preventivă a 15 dintre cei 53 de poliţişti de frontieră "săltaţi" din cea mai importantă vamă cu Republica Moldova.

"Tarifele" poliţiştilor: de la 10 la 430 de lei

Ne puteți urmări și pe Google News

"De regulă, «tariful» era cunoscut de cei care ofereau mita: 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei de tranzit. Iar, în cazul unor situaţii speciale, precum lipsa unor documente, nereguli privind viza, documente auto sau marfă, produse în cantităţi mai mari, tariful creştea proporţional cu «riscul» la care se expunea poliţistul de frontieră prin încălcarea atribuţiilor de serviciu. Sumele pretinse şi luate cu titlu de mită variau de la caz la caz (10 euro, 20 de euro, 50 de euro, 100 de euro, 50 de lei, 100 de lei sau 200 de lei)", se mai arată în documentul aflat pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti.

"În tura din 11/12.01.2011, în intervalul 23.42-23.46, George Lădaru (poliţist de frontieră - n.r.) pretinde şi primeşte mită de la o persoană care tranzitează frontiera şi care, iniţial, nu pusese bani în paşaport: «Piva (n.n. - bere) aia care... nu ştii despre ce vorbesc, nu? Tradiţia? Nici asta nu ştii!»", notează anchetatorii.

Numele lui Lădaru apare şi într-o discuţie dintre doi poliţişti de frontieră, interceptată de anchetatori pe 8 ianuarie anul acesta. Unul dintre "oamenii legii" îl recomandă celuilalt pe Lădaru drept un coleg mai priceput în "taxarea" celor care tranzitau punctul de trecere a frontierei: "Bălţatu Iordan: Băi, tu ai lucrat cu Lădaru? Ionescu George: Nu. Bălţatu Iordan: Ei, deci acu’, cu Lădaru, cum o fost traficul de azi, trebuie să ai pe puţin vreo 200 de euro, pe puţin. Ionescu George: Băi, eşti nebun? Bălţatu Iordan: Ţi-am zis ce-am făcut atunci, într-o seară cu el. Băi, m-am plictisit de bani, băi! (...) Serios, ce face gagiul..."

"Ia, că eşti flămând!"

În plus, potrivit referatului, poliţiştii mai vechi le făceau instructajul celor nou-veniţi, explicându-le că "luarea mitei este un obicei tradiţionalizat la Albiţa". Astfel, într-o convorbire interceptată pe 11 ianuarie 2011, agentul-şef Cătălin Popa ia 10 euro din mita strânsă peste zi şi îi oferă lui Ivan Nicuşor Hristu spunându-i: "Ia, că eşti flămând!".

Apoi, îl sfătuieşte "să aibă grijă ca, pe viitor, să nu le dea din mita primită şi colegilor care lucrează la compartimentele de control anticorupţie".

Pe de altă parte, înregistrările video şi audio ale unor discuţii dintre poliţiştii de frontieră sau între aceştia şi cei care tranzitau Vama Albiţa arată că "oamenii legii" nu luau mită doar bani, ci primeau orice fel de produse de la oricine trecea prin punct. Astfel, potrivit probelor invocate de anchetatori, poliţiştii de frontieră "pretind şi acceptă" o serie de produse din marfa transportată de angajaţii unor firme care tranzitau Vama Albiţa.

"Astfel, cere (poliţistul de frontieră Cornea Dănuţ Mirel - n.r.) coniac: «Hai, adu una încoace! (...) Repede şi degrabă!»; sau borcane cu gem: «Ai vreun borcan prin maşină?... Mâncăm şi noi cu ceai dimineaţa...»".

"La data de 09.01.2011, ora 11.38, Şorea Veronica (poliţist de frontieră - n.r.), nemulţumită de suma primită de la un cetăţean, îi cere acestuia să o completeze cu anumite bunuri - o ciocolată, un Pannetone, ceva... ce ai", se mai arată în referatul anchetatorilor.

"Dacă vei fi boier, tot aşa, nu vor fi probleme"

Într-un alt dialog reprodus în documentele care au însoţit cererea de arestare a poliţiştilor de frontieră, unul dintre agenţi trăieşte momente de "bucurie nestăpânită" la vederea unei bancnote primite de la un cetăţean. "Doamne, ăştia-s aur la casa omului! (...) Îuuu... mersi, nu trebuia! Ce bucurie mi-ai făcut de sărbători, acu’!", exclamă el.

Iar uneori, dacă agentul de frontieră avea impresia că şpaga e prea mică, începeau negocierile: "Cherciu: Nu-i bun, mai caută ceva! Interlocutor: Dar nu, sincer n-am... Cherciu: Eu zic serios, mai caută ceva!... Eu îţi zic prieteneşte, dacă vrei să treci, dacă nu te dau înapoi, uite câţi stau şi aşteaptă. Te dau înapoi şi-mi fac treaba mai departe, dar tu rămâi pe dinafară".

Anchetatorii descriu şi o împrejurare în care un agent este nu doar mulţumit cu şpaga primită, o bancnotă de 50 de euro, dar consideră că e prea mare şi consimte să înapoieze o parte - 20 de euro - ca "rest". În final, nu uită să-l încre dinţeze pe mituitor că, la viitoarele treceri ale frontierei, "dacă vei fi boier, tot aşa, nu vor fi probleme".

"Dialogurile existente între poliţiştii de frontieră (...) evidenţiază şi aspecte de ordin uman (...), existând nemulţumiri cu privire la cuantumul sumelor ce trebuie împărţite cu ceilalţi colegi."PROCURORI DNA, în referatul prin care au cerut arestarea poliţiştilor de frontieră

TRAIAN BĂSESCU: "Oriunde pui degetul în MAI, apare corupţie"

  • Oana Dan

Preşedintele Traian Băsescu a criticat corupţia din Interne, ieri, la bilanţul pentru 2010 al instituţiei şi a cerut ca aceasta să se reformeze cu adevărat, nu cu "poveşti" ca până acum.

"Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie. Fie că vorbim despre ceea ce am văzut anul trecut la Piteşti cu permisele de conducere, fie că vorbim despre ce am văzut la frontiere, toate sunt realităţi ale Ministerului de Interne", a spus şeful statului.

Mai mult, el a atras atenţia că nu mai merge cu "păcăleli" ca până acum. "Vă cer o evaluare om cu om, şi va rămâne în acest minister un personal competent şi integru, dacă nu reorganizarea e doar o poveste", a adăugat Băsescu.

"Vreau să pulverizaţi crima organizată"

Preşedintele le-a atras atenţia şefilor MAI că există poliţişti care "tolerează convieţuirea cu crima organizată" şi că se vede uşor pe "harta ţării unde sunt judeţele în care este tolerată crima organizată": "Puneţi capăt acestei zone negre a ministerului. Vreau să pulverizaţi grupurile de crimă organizată de la nivel judeţean şi vreau să contribuiţi la a se afla către ce zone duce protecţia acestor grupuri".

CRITIC. „Nu vreau să aplaude nimeni, nu aveți de ce!”, le-a transmis preşedintele poliţiştilor, la finalul discursului său Foto: Codrin Prisecaru