Inteligența artificială distinge acum ce personalitate avem, analizând un simplu selfie. Angajatorii pot astfel să identifice, fără a-i avea propriu-zis în față, pe cei mai potriviți viitori salariați, susține Dr. Evgeny Osin, potrivit dailymail.co.uk.
Un nou studiu susține că o tehnologie de recunoaștere facială poate determina ce tip de personalitate avem într-o proporție de 58%, analizând un selfie. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, cercetătorii au evaluat 128 de factori, inclusiv lățimea gurii, poziția buzelor sau a ochilor.
Datele au fost apoi folosite pentru a determina personalitatea fiecărui participant la studiu. Cercetătorii au ținut cont și de testul „Big five”, una dintre cele mai cunoscute metode de evaluare a personalității, care are în vedere următoarele cinci trăsături:
Nevrotism – vizează scala anxietății, ostilității, depresiei, timidității, impulsivității și vulnerabilității;
Extraversie – se referă la scala „căldurii sufletești”, sociabilității, asertivitiății, activității, a căutării de stimulare și a emoțiilor pozitive;
Deschidere – indică scala de fantezie, estetică, sentimente, acțiuni, idei și valori;
Agreabilitate – constituie scala care măsoară încrederea, onestitatea, altruismul, conformismul, modestia și sensibilitatea;
Conștiinciozitate – reprezintă scala de competență, ordine, respectarea îndatoririlor, realizare a eforturilor pentru îndeplinirea obiectivelor, disciplină de sine și deliberare.
Ei au aflat că Inteligența Artificială clasfică mai bine femeile decât bărbații. Studiul s-a bazat pe 31.000 de selfie-uri (n.r. fotografie autoportet), trimise de 12.000 de oameni.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea HSE și de la The Open University, ambele din Moscova, Inteligența Artificială e mai eficientă decât noi, când vine vorba de analizarea personalității unui om total necunoscut.
Unul dintre co-autorii studiului susține că Inteligența Artificială îi va ajuta pe angajatori să identifice candidații ideali pentru un anumit job.