Vezi textul integral al Legii PREVENŢIEI, care nu le ma dă dreptul inspectorilor de la FISC şi MUNCĂ să te amendeze la prima abatere
- Antoaneta Etves
- 14 mai 2017, 12:07
Inspectorii de la fisc şi muncă nu vor mai aplica amenzi la prima constatare a unei fapte care constituie contravenție, astfel încât o firmă găsită cu nereguli în timpul unui control va avea la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi remedia problemele, prevede proiectul Legii prevenției, ce urmează să fie aprobat de Executiv în ședința de săptămâna viitoare. Documentul include aproximativ 300 de contravenții pentru care companiile nu vor fi direct amendate, ci doar avertizate, în primă fază.
Legea Prevenţiei se află pe masa Secretariatului General al Gvernului. Măsurile de educare a antreprenorilor, precum şi un sistem de prevenire a greşelilor comise de firmele româneşti sunt incluse într-un proiect al Legii prevenţiei, inițiativă anunțată de Guvern de la începutul lui 2017 și care urmează să fie aprobată de Executiv în cadrul ședinței de săptămâna viitoare, după cum a anunțat joi ministrul pentru mediul de afaceri, Alexandru Petrescu.
Vezi aici textul integral al LEGII PREVENŢIEI!
De altfel, documentul a fost dicutat ieri de către membrii Guvernului, într-o primă lectură, iar ministrul pentru mediul de afaceri a ținut să precizeze, la finalul ședinței Executivului, că este vorba despre un proiect de lege foarte complex, care a implicat avizul a 17 ministere, potrivit avocatnet.ro.
Documentul ce se va regăsi sătămâna viitoare pe agenda ședinței Executivului reglementează peste 300 de situații care constituie contravenții și pentru care contribuabilii vor fi mai întâi avertizați, nu direct amendați. Potrivit lui Alexandru Petrescu, multe dintre acestea situații au fost introduse chiar la propunerea ministerelor avizatoare Totodată, firmele vor avea la dispoziție o perioadă fixă de 90 de zile calendaristice pentru a-și corecta neregulile constatate.
Concret, potrivit documentului, inspectorii de stat nu vor mai putea aplica amenzi la prima constatare a unei fapte, însă doar cu condiţia ca aceasta să fie una de natură contravenţională, nu de natură penală. Astfel, pentru faptele care constituie contravenţii şi sunt prevăzute de anumite acte normative, pe care le vom enumera mai jos, va fi acordat contribuabililor un termen în care aceştia vor putea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.
Reglementările Legii prevenţiei se vor aplica pentru sute de situații prevăzute de o serie întreagă de acte normative, dintre care amintim:
- Codul fiscal;
- Codul de procedură fiscală;
- Legea contabilităţii;
- Codul muncii;
- Legea securităţii şi sănătăţii în muncă;
- Legea dialogului social;
- Legea uceniciei;
- Legea comerțului electronic;
- Legea lucrărilor de construcții;
- Legea şomajului.
În plus, măsurile vor fi valabile şi pentru sancţiunile prevăzute de alte acte normative, precum Hotărârea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorului sau Legea nr. 52/2011 privind activităţile zilierilor.
Spre exemplu, fapta unui angajator care nu eliberează, la cererea salariatului sau a fostului salariat, un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, va fi mai întâi sancționată cu avertisment, urmând ca amenda prevăzută de lege (între 300 și 1.000 de lei) să fie aplicată doar dacă angajatorul nu se va conforma, ulterior, în termenul stabilit.