După 20 de ani, la 30 octombrie 2016, cetățenii Republicii Moldova vor alege direct președintele țării. Împreună cu oamenii de rând și-au exercitat dreptul de vot și persoanele care stau în fruntea statului. Pentru ce au votat oficialii moldoveni? Vezi care sunt declarațiile acestora, ce așteptări au de la ziua alegerilor și pentru ce au pus ștampila în buletinul de vot.
Președintele PL MIHAI GHIMPU
Dis de dimineață, candidatul Liberal, Mihai Ghimpu, a mers la vot împreună cu soția sa, Dina Ghimpu. După ce a intrdus buletinul de vot în urmă, Mihai Ghimpu a declarat că a votat pentru idealul înaintașilor Ion și Doina Aldea-Teodorovici.
„Am votat pentru idealul înaintașilor Ion și Doina Aldea-Teodorovici, pentru că astăzi este o zi care ne amintește despre durerea și tristețea noastră, am votat pentru libertatea și unitatea neamului nostru, pentru munți și mare, că e greu să trăiești fără acestea, pentru o zi, care o să revină fericirea pe acest pământ, prosperitatea și libertatea”, a declarat Mihai Ghimpu la ieșirea din secția de votare.
Întrebat ce așteptări are de la aceste alegeri, Mihai Ghimpu a răspuns că „odată porniți la drum să ajungem acolo unde ne-am pornit”.
Prin-ministrul PAVEL FILIP
Prim-ministrul Pavel Filip a venit la secția de vot împreună cu soția.
„Am votat cu gândul că viitorul președinte va înțelege foarte bine contextul prin care trece RM și va contribui la trecerea RM la un alt nivel. Sunt sigur că aceste alegeri vor fi corecte, pentru că am dispus toate măsurile înainte de aceasta. Avem peste 3000 de observatori înregistrați. Foarte multe agenții de presă, inclusiv internaționale, sunt acreditate. Este foarte important să construim o Moldovă bazată pe valori europene”, a subliniat Filip.
Soția premierul a evitat să facă vreo declarație prentru presă.
Președintele PLDM VIOREL CIBOTARU
„Astăzi, în ziua alegerilor asistăm la un număr foarte mare de observatori și vrem foarte mult ca acest scrutin să nu fie fraudat, iar alegerile să fie validate. Sperăm foarte mult ca prin acest exercițiu, inclusiv să se înceapă o reformare fundamentală a clasei politice din Republica Moldova și să avem posibilitatea să trăim într-un stat cu adevărat democrat”, a răspuns președintele PLDM, întrebat, care sunt așteptările acestei zile.
Președintele NICOLAE TIMOFTI
Președintele Nicolae Timofti a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii după ce și-a exercitat dreptul la vot. „Nu am venit să fac o conferință de presă. Am votat, acum dați-mi voie să plec. Am alte treburi”, a declarat Timofti.
SILVIA RADU
Candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Silvia Radu, și-a exercitat dreptul la vot la secția nr. 1/120 din sectorul Centru al orașului Chișinău. Ea a venit la secția de vot împreună cu soțul și cei trei copii ai săi.
„Eu am votat pentru țara mea, R. Moldova. Eu aștept ca țara noastră după acest scrutin să fie condusă de o persoană integră, cu o viziune clară asupra viitorului țării, o persoană care să facă ca R. Moldova să fie mândria noastră națională. Indiferent cine va fi președinte îi doresc succes în continuare. Dacă această persoană va fi votată cu adevărat de popor ea va reuși, pentru că poporul va face aceste schimbări împreună cu viitorul președinte. Am emoții foarte mari, fiindcă este un moment crucial în istoria țării noastre. Pentru prima dată în ultimii 16 ani când ne alegem președintele prin vot direct . Este important să avem un președinte al poporului și nu unul de partid sau al unui grup de interese”, a declarat Silvia Radu după ce și-a exprimat dreptul la vot.
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr ANDREI NĂSTASE
Andrei Năstase a votat la secția electorală nr. 253 din strada Grenoble 106, Chișinău, unde a venit împreună cu copilul său.
„Am ales începutul schimbării, să fim într-o țară liberă de așa-ziși politicieni cu trecut obscur, de proxeneți, de contrabandiști. Am votat pentru începutul sfârșitului acestui regim criminal, care batjocorește o țară și cetățenii săi. Am votat pentru viitorul copiilor mei și al întregii țării. După 25 de ani de subzistență avem nevoie de un trai decent, de o țară unde dorești să trăiești și să nu pleci. Am votat pentru cele cinci puncte din programul meu prezidențial: întoarcerea miliardului și sancționarea celor care s-au făcut vinovați, transformarea în inițiative legislative a tuturor revendicărilor populare, pentru reforma adevărată a Justiție și nu care este mimată și profanată, scoatere din captivitate a instituțiilor statului, pentru alegeri anticipate, am votat pentru civilizație și cred că putem obține acest lucru astăzi prin vot”, susține Andrei Năstase.
El mai spune că se bucură de elanul diasporei de a participa la acest scrutin.
Năstase consideră că dacă „Nu scăpăm de acest regim criminal, Plahotniuc în cel mai scurt timp, țara asta nu are viitor și riscă să piară. Trebuie să ne mobilizăm. De la noul președinte mă aștept să îndeplinească promisiunilor făcute, să fie alături de poporul Republicii Moldova și să se opună regimului criminal prin toate mijloacele posibile. Moldovenii merită o viață mai bună pentru că sunt niște oameni extraordinari. Îndemn pe ceilalți cetățeni ai R. Moldova să iasă la vot și să voteze conștient pentru că este în interesul nostru să fim cât mai mulți să nu lăsăm pe cei care sunt la butoane sau cu pârghiile în mână să falsifice. Nu pot ei fura atât cât putem noi vota”, a declarat Năstase.
Candidata Partidului Dreapta ANA GUȚU
Candidata Partidului Dreapta, Ana Guțu și-a exprimat dreptul la secția 116 unde este înscrisă. Candidatul la funcția de președinte a venit la secția de votare împreună cu soțul său.
„Am votat pentru unire și sper că în această campanie discursul unionist a fost instuționalizat. Sper că acest scrutin se va transforma într-o placă turnantă și de acum încolo drumul spre unire va fi ireversibil”, a menționat Ana Guțu.
De asemenea, Ana Guțu speră că anume acest scrutin să înceapă marea Unire, „deoarece în Republica Moldova demult s-a pus punct nostalgiilor sovietice, comunistoite”.
Președintele Parlamentului ANDRIAN CANDU
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și-a exercitat dreptul la vot la o secție din sectorul Buiucani. Acesta a spus:
„Mi se pare că avem o prezență destul de bună. Eu personal am votat pentru viitorul european al RM, pentru ca toate reformele parlamentului și guvernului să se desfășoare, iar din partea viitorului președinte îmi doresc să fie un garant al constituției, care ține cont de lege și să fie parte a reformelor. Autoritățile să accepte voința cetățenilor indiferent de alegerea lor de astăzi. Sunt sigur că viitorul președinte va fi parte a echipei și va continua reformele deja începute”, a spus Candu.
Totodată, jurnaliștii au încercat să afle de la Candu când și unde vor vota Marian Lupu și Vlad Plahotniuc. „Dumnealui dacă s-a retras, de ce să fie supărat? A fost și o decizie personală și asumată de colegi. Dacă credeți că eu duc agenda domnilor Lupu și domnului Plahotniuc, greșiți”, a spus Candu.
Candidatul PPEM IURIE LEANCĂ
După ce Iurie Leancă și-a exprimat dreptul de vot, acesta a venit cu un îndemn către tinerii Republicii Moldova, „ieșiți la vot, nu vă leneviți, se decide astăzi soarta voastră”.
Acesta a mai menționat că, astăzi, se decide dacă Moldova va deveni sau nu stat european
„Timp de 25 de ani, mereu am ezitat, mereu am ales între est și vest, mereu am tot avut abordări aduse de unele forțe manipulatorii, care alimentau o nostalgie, iată și de data aceasta pericolul este din nou să schimbăm vectorul, și să ne reorientăm spre est. Dacă și de data asta mai greșim, iarăși va veni cu o situație de haos, de incertitudine, de o lipsă totală de înțelegere”, a declarat Iurie Leancă, întrebat ce îi lipsește Repubicii Moldova în acest moment.
Candidatul independent MAIA LAGUTA
Exprimarea votului de către candidatul la funcția de președinte, Maia Laguta nu a decurs fără incidente.Candidatul la funcția de președinte și-a manifestat nemulțumirea când un observator a spus să iasă afară pentru a da interviu. Afirmând că observatorul a îmbrâncit-o, Laguta a bruscat-o pe femeie „Nu mă îmbrânciți doamnă. Un pic de respect pentru oameni”, a spus Maia Laguta.
Candidatul independent a adus o cerere a unei persoane țintuite la pat, care nu are asistență socială pentru ca cabina mobilă să meargă la domiciliu. După mai multe discuții observatorii au acceptat cererea. „Ei au încercat să facă șou. Președintele secției de votare a refuzat să înregistreze cererea”, a relatat Maia Laguta.
„Moldova înainte cu drapelul sus. Am votat contra mențiunilor care au fost timp de 25 de ani, pentru ca Moldova să devină în timp scurt, cel puțin ca Norvegia. Acum moldovenii au o șansă ca președintele să lucreze în interesul țării”, a menționat Maia Laguta.
Liderul PAS MAIA SANDU
Liderul PAS, Maia Sandu, a votat la 11.30 la o secție din sectorul Buiucani. Ea a îndemnat oamenii să meargă la vot și a spus că „țara are nevoie de un președinte care să nu sperie și să nu divizeze”.
„Am votat pentru ca la conducerea RM să vină oameni onești și corecți, care să ne reprezinte, ca să trăim o viață cu demnitate. Vreau să le spun oamenilor să nu le fie frică, să vină la vot, să facem ordine în RM, am demonstrat că oamenii cu intenție bună și bun simț pot să facă diferența. Haideți să demonstrăm corupților și hoților că noi putem reuși”, a spus Maia Sandu la ieșirea din secția de votare.
Ea a fost întrebată de jurnaliștii ucraineni cum vrea să construiască relațiile geopolitice dacă va deveni președinte. „Trebuie să avem relații bune cu toate statele. Să fim în relații bune cu toate țările și acestea trebuie să fe construite cu respect reciproc, indiferent dacă e o țară mică sau mare”, a spus liderul PAS.
„Avem nevoie de un președinte care să nu ne divizeze, să nu ne sperie, să nu ne alunge din această țară. Dacă mergeți la vot, veți avea dreptul să cereți socoteală de la președinte. Dacă nu - nu veți avea acest drept. Eu o să respect votul cetățenilor”, a conchis Maia Sandu.