VEZI de cât sprijin se bucură recunoaşterea statului palestinian

VEZI de cât sprijin se bucură recunoaşterea statului palestinian

La nivel internaţional, numărul celor care sprijină ideea recunoaşterii la ONU a unui stat palestinian independent este mult mia mare decât al celor care nu sunt de acord cu acest lucru, relevă un sondaj realizat de BBC în 19 state. În urma sondajului făcut de BBC, în contextul în care liderii palestinieni au anunţat că doresc să solicite, la Adunarea Generală, statut de membru cu drepturi depline al ONU, reiese că 49% dintre cei chestionaţi se declară în favoarea recunoaşterii statului palestinian şi doar 21% au susţinut că guvernele lor ar trebui să se opună deciziei de recunoaştere.

Realizat de BBC şi GlobeScan, sondajul indică un sprijin majoritar în patru ţări predominant musulmane, dar şi în China. Chiar şi în statele în care opoziţia faţă de recunoaşterea statului palestinian este puternică, numărul celor care susţin iniţiativa este mai mare decât al celor care i se opun.

În Statele Unite şi în Filipine, 36 la sută dintre cei intervievaţi se pronunţă împotriva rezoluţiei, în timp ce 45 la sută dintre americani şi 56 la sută dintre filipinezi susţin recunoaşterea statului. Cea mai scăzută rată a susţinerii a fost înregistrată în India, cu 32% pentru şi 25% împotriva rezoluţiei, iar cel mai ridicat nivel de susţinere a fost înregistrat în Egipt (90 la sută).

În Turcia, 60 la sută dintre cei intervievaţi susţin iniţiativa, în timp ce în Pakistan procentul este de 52 de procente.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul statelor UE, rezultatele arată că în Franţa, 54% dintre cei intervievaţi susţin rezoluţia, în timp ce 20% se opun recunoaşterii statului palestinian. În Germania raportul este 53 - 28 la sută, iar în Marea Britanie, 53 - 26 la sută.

Întâlnire Fayyad-Barak

Premierul palestinian Salam Fayyad s-a întâlnit, aseară, cu ministrul apărării israelian Ehud Barak, la New York, în contextul tensiunilor generate de intenţia palestinienilor, au declarat surse diplomatice. Întâlnirea a avut loc în paralel cu o intensă activitate diplomatică iniţiată de americani, europeni, reprezentanţi ai ONU şi Rusiei, cu intenţia de a evita o confruntare pe această temă în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Israelul a avertizat că o astfel de solicitare va contribui la escaladarea tensiunii în Orientul Mijlociu, iar SUA au anunţat că vor face uz de dreptul lor de veto, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Pe de altă parte, statele şi organizaţiile donatoare pentru Autoritatea Naţională Palestiniană au cerut ieri relansarea negocierilor de pace directe israeliano-palestiniene, apreciind că actualul impas ameninţă economia viitorului stat palestinian.