Evenimentul Zilei > International > Vezi cine este PRIMUL lider străin primit de Trump. Soarta NATO va sta pe masa discuţiilor
Vezi cine este PRIMUL lider străin primit de Trump. Soarta NATO va sta pe masa discuţiilor

Vezi cine este PRIMUL lider străin primit de Trump. Soarta NATO va sta pe masa discuţiilor

Donald Trump îl va primi vineri, 27 ianuarie, pe premierul britanic Theresa May, care este primul oaspete străin ce vine la Casa Albă în mandatul noului preşedinte.

Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat:

„Preşedintele îl va primi pe primul său oaspete străin.”

Într-un interviu publicat vinerea trecută de Financial Times, Theresa May s-a declarat încrezătoare faţă de viitorul relaţiilor dintre Londra şi Washington. Ea a spus:

„Din discuţiile pe care le-am avut deja, sunt convinsă că suntem amândoi hotărâţi să dezvoltăm relaţia specială dintre ţările noastre şi să lucrăm pentru prosperitatea şi securitatea popoarelor noastre de pe cele două ţărmuri ale Atlanticului.”

May s-a declarat convinsă că Trump, care declara recent despre NATO că este „învechit”, va recunoaşte „importanţa” Alianţei atlantice şi va acţiona în consecinţă.

Cu numai câteva zile înainte de a depune jurământul, Donald Trump s-a declarat convins că Brexitul va fi un „succes” şi că doreşte să încheie „rapid” un acord comercial cu Londra.

Al doilea oaspete străin primit de Donald Trump va fi omologul său mexican, Enrique Peña Nieto, pe 31 ianuarie, a anunţat de asemenea purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Evocând o discuţie telefonică dintre Trump şi Nieto, pe care preşedintele american l-a numit din greşeală „prim-ministru”, Sean Spicer a declarat că părţile au convenit ca întâlnirea să fie axată pe „schimburile comerciale, imigraţie şi securitate”.

În campania sa electorală, Donald Trump a declarat în repetate rânduri că va ridica un zid la graniţa cu Mexicul, pentru a stopa imigraţia ilegală, construcţie ale cărei costuri vor fi suportate de Mexic, lucru refuzat categoric de regimul Nieto.