Fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a scăpat de acuzaţiile de agresiune sexuală şi viol, dar rolul pe care policianul francez ar putea să îl mai joace de-acum înainte rămâne neclar. Cariera sa politică a fost făcută praf în cele câteva luni de anchetă şi, deşi figurile marcante ale Partidului Socialist au răsuflat uşurate după ziua de marţi, nimeni nu a ieşit public pentru a-i cere să intre în cursa pentru prezidenţiale, scrie ziarul "New York Times".
Cotidianul american lansează câteva terorii legate de drumul politic al lui Strauss-Kahn, după revenirea sa în Franţa. "DSK este în continuare respectat pentru cunoştinţele sale economice, de fost ministru de finanţe şi ex director al FMI, iar sprijinul pe care îl va acorda unui alt candidat în alegerile primare socialiste va atârna greu în balanţă. Vocea sa fi foarte importantă, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, nu doar ca sfătuitor al candidatului socialiştilor, ci şi ca un critic al politicilor preşedintelui Nicolas Sarkozy", scrie ziarul american
Potrivit NYT, o potenţială victorie a socialiştilor, în 2012, l-ar putea propulsa pe Strauss-Kahn în guvern, ca ministru. O înfrângere a PS i-ar putea consolida mai mult poziţia fostului şef al FMI, într-un partid care va căuta o nouă direcţie.
Chiar dacă presa franceză consideră că DSK nu a ieşit curat ca lacrima din acest scandal, figurile marcante ale stângii franceze au lăsat impresia că, teoretic, Strauss-Kahn ar putea reveni oricând în politică. François Hollande, considerat favorit în cursa spre prezidenţiale, a lăudat experienţa lui DSK. "Are anumite abilităţi şi are experienţă la vârful FMI, iar înainte a fost ministru al economiei. Ar putea fi folositor ţării sale în lunile şi anii care vin", a afirmat Hollande.
O altă voce importantă a socialiştilor, Pierre Moscovici, a cerut ca fostul său mentor, Strauss-Kahn, să "fie lăsat în pace o vreme". "Când va fi gata să îşi reia locul pe scena publică, va fi o voce foarte utilă stângii şi Franţei, în actuala criză. Dar mai întâi, trebuie să îi dăm timpul şi libertatea necesare, de care are are nevoie pentru a lua deciziile pe care le consideră", a apreciat Moscovici.
Şi Martine Aubry a afirmat că fostul şef al FMI rămâne un om poltic "util Franţei", însă trebuie ca singur să decidă ce doreşte să facă de acum înainte.
Un Berlusconi ajunge
Ziarul britanic "The Guardian" consideră că o eventuală revenire în prim-planul politic a lui DSK "ar dezonora stânga franceză".
"Cariera sa politică este terminată şi nu ar trebui să fie resuscitată. El nu mai poate impune respectul necesar unui ministru de rang înalt, cu atât mai puţin unui şef de stat. Un Berlusconi ajunge", scrie cotidianul referindu-se la şeful guvernului italian, implicat în mai multe scandaluri sexuale.
"O reabilitare a lui DSK ar dezonora stânga franceză. Partidul Socialist are deja destule probleme fără să se mai lase umilit într-un mod atât de stânjenitor", crede autorul editorialului. "The Guardian" apreciază că în cazul DSK nu poate fi vorba de "o imensă uşurare", ci de "o imensă stânjeneală". CITIŢI ŞI:
- Dominique Strauss-Kahn nu intenţionează să-i dea bani cameristei
- DSK scapă de procesul penal, camerista vrea daune morale
- Avocaţii cameristei neagă înţelegerea cu DSK