Belgia nu poate semna Acordul de liber schimb cu Canada, a anunțat, ieri, cu regret, premierul Charles Michel, din cauza obiecțiilor pe care le are regiunea valonă, condusă de socialiști
Declarația premierului belgian i-a dezamăgit foarte tare pe susținătorii acestui acord, care a fost aprobat și semnat de liderii celorlalte state membre ale UE și de Canada, după negocieri desfășurate între 2009-2014.
Cel mai ambițios acord de până acum
Michel a explicat că negocierile cu regiunea franceză din Belgia au eșuat, iar acordul comercial, cel mai ambițios de până acum, între UE și un alt stat, are nevoie de aprobarea regiunii pentru a putea fi semnat. Michel i-a spus președintelui Consiliului European, Donald Tusk, că Belgia nu poate semna Acordul Comprehensiv Economic si Comercial dintre UE si Canada (CETA).
România şi Bulgaria şi-au ridicat, săptămâna trecută, obiecţiile față de tratatul CETA, în urma obținerii unei promisiuni privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada. Valonia, una dintre componentele statului federal Belgia, are 3,6 milioane de locuitori, și liderii ei doresc mai multe garanții pentru piața forței de muncă, mediu și standarde în domeniul consumatorilor.
Guvernul federal belgian, comunitatea germană și guvernul flamand au spus „da” acordului, iar Valonia, guvernul orașului Bruxelles și comunitatea franceză au spus „nu”, a dezvăluit prim-ministrul belgian.
Socialiștii belgieni se tem, ca și activiștii antiglobalizare, că CETA va oferi o putere mult prea mare multinaționalelor, care ar putea intimida guvernele. În ultimele săptămâni au existat demonstrații în mai multe țări UE, împotriva CETA și a TTIP (Acordul de liber-schimb UESUA).
Acordul nu este „mort”
Canada și UE ar urma să elimine 98% dintre tarifele comerciale bilaterale; 500 de milioane de euro ar economisi anual exportatorii, în taxe; ar crește nivelul schimburilor comerciale cu 20% și ar ajuta IMM-urile, spun susținătorii acordului.
Criticii declară că înțelegerea UECanada va reduce standardele pentru produse și va proteja afacerile mari, permițând corporațiilor să dea în judecată guvernele.
Donald Tusk urma să-l informeze pe premierul canadian Justin Trudeau că semnarea mult-aștepată a acordului, planificată pentru joi, la Bruxelles, nu mai poate avea loc.
Premierul belgian a menţionat, însă, în declaraţia sa de ieri, că va continua dialogul cu Valonia şi a estimat că este prematur să se considere că acordul CETA este mort.