BNR nu vine cu vești tocmai bune pentru românii care au credite la bănci. Dobânzile vor continua să crească, zi de zi, fără nicio excepție. Adrian Vasilescu susține că trendul ascendent în ceea ce privește indicele ROBOR la trei luni se va menține până la finalul anului.
Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională a României (BNR), nu aduce vești bune pentru românii cu credite la bănci. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, va continua să crească până la finalul anului.
„Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”, a spus Adrian Vasilescu, la Antena 3, întrebat ce se va întâmpla cu dobânzile la credite, până la finalul acestui an.
Românii trec de la ROBOR la indicele IRCC. Decizia nu este una perfectă
În ultima perioadă se vorbește despre mutarea de la ROBOR la indicele IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilo), însă consilierul BNR nu consideră această soluție una perfectă.
„Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China.
În momentul de față îmi convine să schimb un credit în care dobânda o compun din ROBOR de 5,95% plus marja băncii și un IRCC care este de numai 86%, dar dacă ne uităm în urmă, acum 3 luni IRCC era 1,17%. Și dacă ne uităm în urmă era și mai mic.
Dar a fost o vreme în care dobânzile au urcat și IRCC a fost mai mare decât ROBOR”, spune Adrian Vasilescu.