Guvernul a adoptat suspendarea facilității prin care firmele plătitoare de impozit pe profit aveau posibilitatea să acorde angajaților, adică părinților, suma de 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Decizia a apărut în Monitorul Oficial.
Vești proaste pentru părinți. Cu toate că suspendarea a fost adoptată încă de joi seară, premierul Florin Cîțu a menționat în conferința de la finalul ședinței de Guvern doar celelalte măsuri din OUG. Același lucru l-a făcut Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, într-o postare pe pagina de Facebook.
Mai exact, cei doi au omis să anunțe suspendarea facilității până la finalul anului. Zeci de mii de familii familii vor fi afectate de această măsură a Guvernului Cîțu.
Părinților li s-au tăiat 1.500 lei
Atunci când toată lumea aștepta normele de aplicare, Guvernul a decis suspendarea ajutorului. În ceea ce privește explicația, Ministerul Finanțelor și-a motivat decizia susținând că măsura ar avea un impact bugetar de 4,5 miliarde de lei și că nu există o procedură de compensare clară.
În ceea ce privește facilitatea fiscală, legea a fost adoptată anul trecut, fiind inițiată de UDMR. Ea a intrat în vigoarea la începutul anului, iar potrivit prevederilor, părinţii ar fi primit 1.500 de lei pe lună de la angajator, iar mai departe, firmele urmau să-şi scadă această cheltuială din impozitele plătite statului.
Un nou proiect în Parlament
Vești proaste pentru părinți. Odată cu suspendarea acestui ajutor, UDMR a depus un nou proiect în Parlament prin care este reintrodusă facilitatea, însă actul normativ a suferit mai multe modificări. Mai exact, anumiți părinți nu pot accesa acești bani adică au optat pentru tichetele de creșă de la autoritățile locale.
„Amendamentele clarifică noțiunea de educație timpurie, dar și care sunt instituțiile ce pot beneficia de prevederile legii. Totodată noul act normativ prevede ca în cazul în care părinții au optat pentru tichetele de creșă eliberate de autoritățile locale, nu pot beneficia și de sprijinul de 1.500 de lei din partea statului, eliminându-se astfel o posibilă dublă finanțare pentru același serviciu”, a declarat deputatul UDMR de Bihor, Szabó Ödön, inițiatorul proiectului, scrie Capital.