Punerea în aplicare a măsurii prin care mai mulți angajați români ar fi putut să se pensioneze la 57 de ani urmează să fie suspendată din nou. Aceștia vor fi nevoiți să lucreze mai mulți ani decât sperau.
Punerea în aplicare a măsurii prin care personalul profesionist operativ de intervenție ar fi putut să se pensioneze la 57 de ani urmează să fie suspendată din nou, până la finalul lui 2023, după cum reiese dintr-un proiect de OUG pus recent în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor (MF).
Medicii, asistenții medicali și ambulanțierii nu vor mai putea să se pensioneze mai devreme. În proiectul de OUG inițiat de MF se menționează suspendarea până la data de 31 decembrie 2023 a prevederilor din Legea 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie privind posibilitatea de pensionare a acestui tip de personal la 57 de ani. Este a doua amânare.
Legea 5/2021 stabileacă oricine face parte din personalul profesionist operativ beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiţii:
- are vârsta minimă de 57 de ani (în mod normal, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani); - are un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, din care cel puţin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.
Despre ce angajați este vorba
Este vorba de angajații serviciilor publice de ambulanță (medici, asistenți medicali sau ambulanțieri), ai unităților de primiri urgențe și cei ai serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo.
Legea 5/2021 stabilește mai multe beneficii pentru personalul profesionist operativ de intervenţie, dar, prin proiectul de OUG menționat, este vizată doar suspendarea posibilității de pensionare a acestuia la 57 de ani.
Potrivit expunerii de motive care a însoțit OUG-ul prin care s-a stabilit prima suspendare, până în 2024, Legea 5/2021 ar fi dat posibilitatea pensionării a:
- 31,12% dintre medicii din urgență; - 12,68% dintre asistenții medicali; - 45,42% dintre ambulanțieri; - 9,96% dintre șoferii de ambulanță; - 34,02% dintre operatorii registratori de urgență.
Legea a mai fost suspendată pentru intervalul 30 iunie 2021 - 31 decembrie 2022. Mai mult, în cazul decesului unui astfel de angajat (atunci când este în exercitarea atribuţiilor de serviciu), familia acestuia trebuia să beneficieze de un ajutor financiar suplimentar, potrivit avocatnet.