Autoritățile de la Roma încearcă să facă față unul val al muncii la negru, practică dezvoltată în ultimele luni.
În Italia, persoanele care muncesc la negru, ca îngrijitori și încasează ajutor de șomaj vor avea probleme cu autoritățile. Există multe familii în „Cizmă” care au nevoie și vor să angajeze un îngrijitor, cu forme legale, dar nu găsesc oameni disponibili pentru așa ceva. Și asta pentru că mulți preferă să lucreze fără contract și să primească și ajutorul acordat de stat, conform stiridiaspora.ro.
Autoritățile nu fac față acestei practici
„Dar suntem siguri că munca neregulată este un pericol doar pentru angajator? Ce riscă îngrijitorul care lucrează ilegal? Mai ales după Legea locurilor de muncă, sistemul de sancționare prevăzut în cazul muncii nedeclarate nu se mai aplică doar celor care oferă muncă nedeclarată, ci și lucrătorilor care acceptă să lucreze în afara regulilor”, precizează sursa citată, care citează presa din Italia. Țată unde trăiesc sute de mii de români, mulți lucrând în acest domeniu al îngrijirii casnice.
Deși încearcă să elimine munca la negru, în acest domeniu casnic, autoritățile italiene nu prea fac față practicii des întâlnite în această perioadă în peninsulă. În cazul în care regulile sunt respectate, angajatorul are obligația să anunțe centrul de angajare cu privire la angajarea muncitorului. Comunicarea ajunge, automat, la Inps și Inail.
Amenzi consistente pentru cei care nu respectă legea
Totodată, în fiecare lună, angajatorul trebuie să plătească impozitele reținute la veniturile angajaților către Agenția pentru venituri și contribuțiile de asigurări sociale și de asistență socială calculate pe baza salariului plătit lucrătorului către INPS și Inail.
Aangajatorul trebuie să respecte legea și convențiile colective referitoare la programul de lucru, concedii, concediu, maternitate, boală, accident, concediere, îndatoriri, transfer etc. Pentru a scăpa de toate aceste reguli și cu aceste costuri, unii recurg la „munca neagră”. Relația de muncă se stabilește cu o strângere de mână, fără niciun contract, iar angajatul este plătit în numerar, mai scrie sursa citată.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii locurilor de muncă și cu reforma indemnizației de șomaj, implementată odată cu introducerea Naspi [1], sancțiunile pentru munca neregulată pentru care nu se așteaptă aplicarea numai angajatorului dar și lucrătorului care lucrează ilegal .
În acest context, cei care angajează muncitori ilegal riscă să primească sancțiuni foarte costisitoare, ce ajung până la maximum 36.000 de euro.