Vești proaste pentru Erdogan! SUA mizează pe două porturi grecești!

Americanii vor să pună umărul la ocolirea Strâmtorii Bosforului și conectarea directă - ieftină, rapidă și sigură - a porturilor Alexandroupoli, Varna (Bulgaria) și Constanța (România). O veste pe cât de bună pentru țările din regiune, pe atât de proastă pentru președintele turc Erdogan și ambițiile sale neo-otomane.

"Porturile Aleaxandroupoli şi Kavala au devenit proiecte investiţionale de prioritate strategică pentru SUA, având în vedere dorinţa Washingtonului de a-şi consolida prezenţa în Balcani. 

De altfel, prezența SUA este deja puternică la Alexandroupoli, în cadrul Acordului de Cooperare pentru Apărare Reciprocă (MDCA), semnat între cele două țări. Privit prin această prismă, pare logic interesul intens al americanilor faţă de licitațiile pentru dezvoltarea porturilor Alexandroupoli și Kavala, anunțate recent de Fondul Elen pentru Privatizarea Activelor Statului.

Acest interes a fost anunțat şi de ambasadorul SUA la Atena, Geoffrey Pyatt, în cadrul discursului său la recenta aniversare a celor 150 de ani de la înfiinţarea portului Alexandroupoli, care a coincis cu sprijinul acordat de port deplasării trupelor americane pentru exercițiul aliat „Atlantic Resolve 2020”. Diplomatul cu experiență a vorbit în discursul său despre organismul american de finanţare Development Finance Corporation (DFC) și despre fondul de investiții Black Summit.

Concret, după cum a spus el: „Ambasada SUA lucrează intens pentru a încuraja investițiile americane la Alexandroupoli, iar compania americană de dezvoltare U.S. Development Finance Corporation a identificat  proiectele complexe din nordul Greciei, inclusiv privatizarea porturilor Alexandroupoli și Kavala, ca fiind priorități strategice. Suntem mândri că fondul american de investiții Black Summit Financial conduce un consorțiu puternic care include investitori americani, participanți greci și un operator portuar european cu experiență regională pentru a depune oferte pentru porturile Alexandroupoli și Kavala".

Reporter.gr l-a întrebat pe președintele Autorității Portuare Alexandroupoli, Konstantinos Chatzimichail, dacă prezenţa americană în regiune prevesteşte adjudecarea proiectului de privatizare de către un grup american. „Prezența militară a SUA este periodică și este un rezultat al MDCA. Pe de altă parte, licitaţia este publică și internațională, în conformitate cu toate normele Comisiei Europene. Prin urmare, da, MDCA creează un interes investiţional suplimentar din partea SUA, dar în niciun caz nu obligă şi nici nu prestabileşte investitorul care va fi preferat în final - acționarul majoritar", a subliniat el.

Pe lângă poziția lor geostrategică, porturile Alexandroupoli și Kavala au capacitatea de a juca un rol major în „jocul” energetic. Alexandroupoli este pe punctul de a deveni un hub energetic regional, fiind încheiate testele de piaţă pentru terminalul FSRU și fiind planificată producția de gaze GE. La Kavala urmează concesionarea spațiului natural subteran rezultat de pe urma zăcământului de gaz natural aproape epuizat „Kavala de Sud”, pentru a-l transforma într-un spațiu de stocare a gazelor naturale.

Ambele porturi sunt importante porţi de intrare pentru marfuri către Balcani și Europa de Est. În portul Alexandroupoli, se realizează pentru prima dată în istoria lui modernă transporturi combinate vapor-tren, după ce rețeaua feroviară a regiunii Evros a fost modernizată. „Aceasta este o evoluţie nemaipomenită, care schimbă radical mediul geopolitic și peisajul transporturilor, în favoarea țării noastre. Ocolirea Strâmtorii Bosforului și conectarea directă - ieftină, rapidă și sigură - a porturilor Alexandroupoli, Varna (Bulgaria) și Constanța (România) au creat date noi", a declarat domnul Chatzimichael pentru publicaţia noastră", notează reporter.gr.