Vești proaste pentru Craciun. Probleme cu carnea de porc

produse de carne / sursa foto: dreamstime.com

Prețurile la carnea de porc și la produsele din carnea de porc, o grijă în plus pentru majoritatea românilor. În perioada Crăciunului, cererea este mare,  iar specialiștii ne avertizează că sunt probleme cu aprovizionarea.

Prețurile la carnea de porc nu vor suferi creșteri semnificative

Industria cărnii de suine face eforturi să  pună la dispoziția consumatorilor o varietate de produse la prețuri accesibile.

Directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase a afirmat că nu se anticipează creșteri semnificative ale prețurilor.

„În momentul de faţă, ne pregătim pentru Sărbători, pentru Crăciun, şi încercăm să punem pe masa consumatorului toată gama de produse cu care acesta s-a obişnuit de-a lungul anilor. Fără doar şi poate vor fi la preţuri normale, nu se anticipează creşteri semnificative, aşa cum apare în spaţiul public”, a afirmat Dana Tănase.

Aprovizionarea cu carne de porc rămâne o problemă în prag de Sărbători

Sectorul alimentar se confruntă cu probleme legate de aprovizionarea cu carne de porc de pe piața internă. Avem de a face cu o creștere de 15% a producției interne în primul semestru al anului 2024 în comparație cu anul 2023.

Această creștere a producției este rezultatul repopulării fermelor care au fost afectate de pesta porcină africană, un proces esențial pentru stabilizarea pieței.

„În continuare există probleme cu aprovizionarea cu carne de porc de pe piaţa naţională, nu este un secret pentru nimeni, dar trebuie spus că pentru primul semestru al anului, comparativ cu anul 2023, s-a înregistrat o creştere a producţiei de carne de porc cu 15% şi asta ne bucură. E un semn bun, e un semn conform căruia fermele au început să repopuleze şi sperăm că se vor diminua treptat, treptat, efectele pestei porcine africane”, a declarat directorul ARC.

Schimbarea comportamentului consumatorilor influențează consumul de carne

Consumul mediu anual de produse din carne de porc în România este de aproximativ 14 kg/locuitor, ceea ce este aproape de media europeană de 15 kg.

Dar promovarea dietelor vegane și vegetariene influențează negativ tendințele de consum în Europa.

Un factor semnificativ pentru viitorul industriei de carne reprezintă schimbarea comportamentului consumatorilor. Vânzările produselor premium și ale celor din vitrinele asistate au scăzut.

Alegerea tinerilor este să mănânce în oraș sau să achiziționeze preparate rapide, ceea ce a afectat tradiția consumului de produse procesate acasă.

2025, un an al schimbărilor în industria de carne

Industria alimentară se pregătește să facă față unor schimbări semnificative, în anul 2025, cum ar fi:

  • Creșterea salariului minim pe economie, care va genera presiuni asupra companiilor pentru ajustarea salariilor pe întregul lanț ierarhic;
  • Ridicarea plafonării prețurilor la energie, ceea ce ar putea adăuga costuri suplimentare majore;
  • Eventualele noi taxe și eliminarea facilităților fiscale, care ar putea afecta profitabilitatea marilor companii din industrie;
  • Estimările unor companii mari arată că eliminarea facilităților fiscale ar putea genera pierderi de peste 5 milioane de euro pentru organizațiile cu peste 2.000 de angajați.

„În primul rând, ne gândim la creşterea salariului minim pe economie, creştere care antrenează o majorare de salariu în avalanşă, pentru că nu poţi să măreşti doar celui care este pe salariul minim, pentru că vin ceilalţi şi întreabă: „eu ce fac, mie nu-mi măreşti salariul?” şi atunci companiile trebuie să facă mărirea pe tot lanţul.

produse de carne / sursa foto: dreamstime.com

Pe de altă parte, vor fi preţurile la energie electrică, care reprezintă încă un mare mister din aprilie încolo şi pe urmă mai trebuie să vedem dacă vor fi şi alte taxe. Sunt unele companii mari care şi-au făcut o simulare ce s-ar întâmpla dacă s-ar reduce toate facilităţile fiscale şi la peste 2.000 de angajaţi, impactul financiar este de peste 5 milioane de euro”, a atenționat Dana Tănase.

Lucrătorii asiatici presupun costuri suplimentare

Un alt obstacol pentru procesatorii din România este lipsa forței de muncă. Instruirea și specializarea lucrătorilor sunt adesea compromise de migrare în străinătate pentru salarii mai mari.

Aducerea cetățenilor din Asia care să lucreze în industria de carne presupune eforturi suplimentare pentru instruire.

„Lipsa forţei de muncă este o problemă în continuare. Oamenii, chiar dacă îi specializezi şi şcolarizezi, în clipa în care găsesc altceva mai bun în afară, pleacă imediat pe salarii mai mari.

Pe de o parte, faptul că se aduc lucrători din Asia în industria alimentară este destul de dificil, pentru că trebuie să o iei de la zero cu instruirea şi cu normele de igienă, iar pe de altă parte, dacă este să ne gândim la consum, consumul începe să scadă”, a spus directorul ARC.