Vești foarte proaste despre pensie pentru femeile din România. Simona Bucura-Oprescu a făcut anunțul

Marcel Ciolacu și Simona Bucura Oprescu Sursa Foto: Arhiva EVZ

București. Simona Bucura Oprescu a anunțat, zilele acestea, că vârsta de pensionare va crește pentru femei. Conform noii legi a pensiilor, acest lucru se va întâmpla eșalonat, până în 2035. Aceasta ar fi, în opinia ministrei PSD, o veste bună.

Abia ce a anunțat câți români vor beneficia de majorări ale veniturilor după recalcularea pensiilor, că ministra Muncii vine și cu o veste proastă. Cele vizat sunt femeile care n-au apucat încă să se retragă din activitate. Acestea vor munci mai mult, conform actului normativ adoptat de majoritatea PSD-PNL.

Simona Bucura Oprescu anunță „pedeapsa” femeilor

Deși este un politician cu experiență, ministra Muncii nu pare a se descurca foarte bine cu cuvintele. Cel puțin așa rezultă din declarația pe care a făcut-o în legătură cu creșterea vârstei de pensionare pentru femei. La o analiză ceva mai atentă a afirmațiilor pe care le face Simona Bucura Oprescu, așa cum au fost redate de agențiile de media, pare că acest demers este o pedeapsă.

„Vârsta de pensionare pentru doamne va crește la 65 de ani până în 2035. Astăzi în sistemul public de pensii vârsta de pensionare este la 62 de ani și trei luni. Până în 2030 trebuie să ne ducem la 63 de ani. Până în 2035 vârsta va crește eșalonat și nu va putea să depășească 65 de ani”, a precizat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Sursa foto: 25413301 © Sergey Galushko | Dreamstime.com

„Vestea bună”, susține ministra, ar fi că procesul se va desfășura eșalonat, până în 2035. Singurele care scapă de „pedeapsă” sunt femeile care au născut mai mulți copii. Pentru fiecare copil, legea operează o reducere cu șase luni a vârstei de pensionare. La aceste reduceri se mai adaugă și concediile de creștere ale celor mici.

„Am, de asemenea, o veste foarte bună pentru doamne, imediat vă spun – vârsta va crește eșalonat până în 2035 la 65 de ani, dar – pentru a nu pedepsi femeile – legea vine cu două elemente importante Unul – pentru fiecare copil născut avem o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni și concediu de creștere copilului este considerat perioadă contributivă. Cu alte cuvinte, dacă ești femeie și ai 40 de ani, și trei copii te poți pensiona la 60 de ani, având o reducere de până la 5 ani”, a transmis ministrul, conform Bugetul.ro.

Scapă cine poate de „pedeapsă”

Noua lege a pensiilor, adoptată de majoritatea PSD și PNL, intră în vigoare la 1 septembrie 2024. Actul normativ a fost criticat de sindicate. Aceștia contestă anumite prevederi, arătând că sunt în defavoarea viitorilor pensionari.

De altfel, în promovarea legii, reprezentanții puterii vorbesc doar despre acele aspecte pozitive, care îi vizează pe actualii pensionari. Este vorba despre majorările aduse de recalcularea drepturilor. Toți politicienii, de la premier la ministrul muncii evită să prezinte schimbările care îi vor afecta pe cei aflați încă în activitate.

Noua lege va schimba definitiv viața femeilor active care mai au câțiva ani până la pensie. Așa cum a confirmat Simona Bucura Oprescu, femeile vor ieși mai târziu la pensie. Până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei va crește la 65 de ani. Astfel, va fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților.  Schimbarea se va produce eșalonat.

mama și copil Sursa foto: Dreamstime.com

Legea făcută de Simona Bucura Oprescu favorizează femeile cu mulți copii

Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii favorizează femeile cu mulți copii. Doar acestea scapă de „pedeapsa”, așa cum a numit-o Simona Bucura Oprescu, de a lucra până la 65 de ani. Chiar și acestea trebuie să îndeplinească, totuși, un stagiu minim de cotizare, de 15 ani. În funcție de numărul de copii, vârsta de pensionare pentru ele se va reduce după cum urmează:

  • pentru un copil – cu un an;
  • pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni;
  • pentru 3 copii – 2 ani;
  • pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni;
  • pentru 5 copii – 3 ani;
  • pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.