Vești foarte bune despre noul vaccin AstraZeneca. Ce spun medicii despre acesta

VACCIN COVID 19

Vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de compania AstraZeneca ar putea fi disponibil la începutul lunii decembrie, pentru a fi administrat populației.

Anunțul a fost făcut de directorul executive al companiei farmaceutice care a precizat că în acest moment se așteaptă aprobările autorităților de reglementare pe piața medicamentelor pentru acest vaccin.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împreună cu universitatea Oxford a intrat în faza a 3-a a studiilor clinice încă din luna septembrie. Cercetările au fost suspendate pentru o perioadă din cauza unui voluntar care nu a reacționat foarte bine. Ulterior cercetările au fost reluate, iar vaccinul dezvoltat de această companie este considerat unul dintre cele mai promițătoare în ceea ce privește găsirea unui tratament eficient anti-COVID-19.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov și membru al grupului de vaccinologie al Societății Naționale al Medicilor de Familie, Sandra Alexiu, susține că vaccinul AstraZeneca va fi mai ușor de administrat decât altele care sunt dezvoltate, în present, de alte companii și institute de cercetare.

„Mai multe vaccinuri sunt în faza 3, într-o fază avansată de testare. Acesta este testat pe 30.000 de subiecți și despre care știm deja câteva lucruri. Face parte dintr-o serie de vaccinuri care sunt deja rezervate și în cazul în care vor fi aprobate”, a spus Sandra Alexiu conform Digi24.

Un vaccin mai simplu de administrat

Sandra Alexiu a precizat că acest vaccin, care este așteptat și în România, este unul dintre cele mai ușor de transportat și administrat pentru că este foarte asemănător celor care sunt folosite și astăzi.

„Este unul dintre vaccinurile care ne vor da ceva mai puține bătăi de cap cu privire la transport și la administrare, pentru că este un vaccin care se comportă aproximativ la fel cu cele pe care le folosim astăzi. Pentru celelalte vaccinuri care erau în discuție se punea problema unor condiții speciale de transport și administrare”, a adăugat Sandra Alexiu.

Potrivit spuselor președintelui Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, vaccinul de la Astra Zeneca, făcut împreună cu specialiștii de la Oxford, este un vaccin pe bază de adenovirus. Acest lucru înseamnă că se folosește un virus atenuat ca să introducă în organism acel semnal care să-l stimuleze ca să producă anticorpi.

„Discutăm de o administrare cu două doze, cel puțin așa se știe în acest moment, două doze la interval de o lună. Dacă va fi dat drumul și acest lucru se va putea întâmpla, vom beneficia și noi și cei din UE, dar trebuie făcute câteva lucruri pentru asta. Trebuie să stabilim o bună colaborare între toți actorii care sunt implicați în acest lucru, o foarte bună organizare a vaccinării, o comunicare către populație și stabilirea grupelor de risc”, a mai spus Alexiu.