Vești excelente pentru românii cu contracte de credit. Ultimele detalii care trebuie știute

Vești excelente pentru românii cu contracte de credit. Ultimele detalii care trebuie știuteSursa foto: arhiva EVZ

Cetățenii români care au contracte de credit, a căror rată a crescut cu mai mult de 50%, pot notifice unitățile economice pentru a le reechilibra contractele. Anunțul a fost făcut de inițiatorul Legii dării în plată, Daniel Zamfir.

Senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir a anunțat o mare victorie pentru cetățenii români cu credite, în contextul Legii dării în plată, pe care Curtea Constituțională a validat-o, joi, 17 iunie. Executații siliți vor avea în continuare acces la lege dacă îndeplinesc pragurile de impreviziune stabilite de lege, potrivit parlamentarului.

Legea dării în plată a fost inițiată de senatorul PSD în anul 2020 și a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Anul trecut, senatorul Daniel Zamfir a anunțat demersul drept o mare victorie pentru români. "Promulgarea legii înseamnă sfârşitul robiei la care au fost supuşi toţi românii cu credite, mai ales în franci elveţieni, de la începutul crizei economice din 2009 şi până acum. O spun cu toată convingerea şi mai ales cu toată cunoaşterea fenomenului!", a declarat senatorul Daniel Zamfir pentru dcnews.ro.

Mare victorie pentru români

Senatorul Daniel Cătălin Zamfir (PSD) a transmis că "a fost respinsă excepția de neconstituționalitate cu privire la modificările aduse, cu excepția actualizării art. 8. alin. (5)". Parlamentarul a explicat că "executații siliti vor avea în continuare acces la lege dacă îndeplinesc pragurile de impreviziune stabilite de lege".

"Astăzi, Curtea Constituțională a validat noua Lege a darii în plată! A fost respinsă excepția de neconstituționalitate cu privire la modificările aduse, cu excepția actualizării art. 8.alin(5). Pe înțelesul tuturor, executații siliți vor avea în continuare acces la lege dacă îndeplinesc pragurile de impreviziune stabilite de lege.

Așadar, dacă rata la bancă a crescut cu mai mult de 50% față de momentul semnării contractului sau cursul de schimb a crescut cu mai mult de 52,6% față de data încheierii contractului, debitorul poate solicita reechilibrarea contractului, iar banca e obligată să accepte.
În aceste condiții, toți cei cu credite în CHF intră sub incidența legii!!!
Îi îndemn pe toți cei care au contracte de credit, a căror rată a crescut cu mai mult de 50%, să notifice banca sa le reechilibreze contractele!", a scris pe Facebook Daniel Zamfir.

Daniel Zamfir spunea că are încredere în decizia CCR

În luna aprilie, senatorul Daniel Cătălin Zamfir a transmis: "Am încredere în decizia CCR. Pentru cei care au emoții până pe 6 mai, cu privire la decizia Curtii Constituționale pe Legea dării în plată, din cauza invocării de către banci a lipsei avizului BNR, vă semnalez urmatorul lucru: din sutele de sesizări de neconstituționalitate din 2016 până acum, niciuna nu a inclus lipsa avizului BNR.

Sa fi fost atât de slabi pregatiți avocații băncilor să le scape această chestiune? Nu, ea nu există. Oricum, BNR a trimis la Comisiile din Parlament punctul de vedere cu privire la aceasta lege, iar CCR va tine cont de asta! Asadar, keep calm.

P.S. Nu împărtașesc opinia celor care cred ca e o găselnița a CCR ca să trântească legea", a scris pe Facebook senatorul PSD.