Vești bune pentru români. Zilele libere legale care pică în weekend ar putea fi recuperate

Vești bune pentru români. Zilele libere legale care pică în weekend ar putea fi recuperate Zile libere. Sursa foto: Dreamstime.com

Zilele libere legale care pică în weekend ar putea fi recuperate în cursul săptămânii, propune un nou proiect de lege pus pe masa discuțiilor. Antreprenorii firmelor mici nu văd cu ochi buni acest lucru și susțin că lipsa unui singur angajat le poate bloca întreaga activitate.

Anul 2022 vine cu 15 zile libere legale, însă doar 9 dintre ele pică în cursul săptămânii. Un nou proiect de lege propune recuperarea zilelor de sărbătoare care pică în weekend prin libere în cursul săptămânii.

Proiectul propus de mai mulți parlamentar este văzut diferit de angajați și angajatori. Antreprenorii care au firme mici nu văd cu ochi buni liberele din cursul săptămânii și se plâng că lipsa unui singur muncitor le poate bloca activitatea în ziua respectivă.

„Avem 3 angajați, care sunt toți 3 implicați în linia de producție. Lipsa unui angajat la locul de muncă cumva automat blochează producția și activitatea firmei și un astfel de proiect de lege ar avea un impact major pentru firma pe care o conduc. În cazul în care s-ar aproba o astfel de măsură, din punctul meu de vedere ar fi necesară și o măsură de compensare a angajatorului pentru acea zi pierdută”, susține antreprenorul Daniel Uritu pentru digi24.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiștii în resurse umane sunt de partea angajaților și susțin că o astfel de măsură nu ar trebui să afecteze foarte mult activitatea firmelor. Ei consideră că se poate găsi o soluție astfel încât ambele părți să beneficieze de drepturile legale pe care le au.

„Cu siguranță fiecare își va găsi o modalitate de lucru, astfel încât să strecoare o zi în plus liberă pe săptămână care în mod normal ar fi picat în weekend. Însă nu cred că impactul va fi diferit la nivel de mărime a organizației”, declară Corina Diaconu, expert în resurse umane.

Zilele libere legale care pică în weekend ar putea fi recuperate

În fiecare an, românii beneficiază de zile libere legale, însă ele nu pică mereu la fel. Anul acesta, din cele 15 zile libere legale, 6 pică în weekend. Comparând cu alte state din Uniunea Europeană, angajații români au cele mai puține zile libere de la stat. Spania oferă 37 de zile, iar Elveția, Germania, Marea Britanie și Olanda oferă câte 28 de libere legale.

În timp ce angajatorii se plâng de acest nou proiect de lege propus de un grup de parlamentari, angajații sunt împărțiți în două tabere. Unii consideră că zilele libere sunt bine-venite, în timp ce alții sunt de părere că au prea multe libere.

-N-ar fi rău să mai avem o zi liberă. Cred că toată lumea își dorește.

-Bune zilele libere, dar ar trebui să le lase așa cum sunt. Păi câte zile libere să mai avem? Că deja cred că sunt prea multe. Atâtea sărbători și atâtea alea...

-Zic că sunt deja foarte multe libere, deja la ora actuală, să mai căutăm și altele în plus, nu știu dacă este benefic...