Vești bune pentru angajații din România. Ce cadouri pot să primească de Paște

Sursa foto: Dreamstime.com

Angajatorii români pot oferi angajaților un mic cadou, cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Vestea bună este că nicio taxă nu trebuie plătită la stat și oricine le poate primi după bunăvoința angajatorului. Banii vor fi virați direct pe cardul angajatului, suma fiind neimpozitabilă și neintrând în calculul.

Acordarea de cadouri, inclusiv de tichete cadou, cu ocazia Paștelui este o practică încurajată de legislație printr-un regim fiscal preferențial. Concret, în anumite limite, angajatorii pot da cadouri salariaților și copiilor lor fără să achite la stat taxe salariale. Pe deasupra, există o facilitate și pentru calculul impozitului pe profit.

Cadou de Paște pentru angajați, în valoare de 300 de lei

Regimul fiscal preferențial pentru cadourile de Paște acordate de companii este prevăzut la articolele 25, 76, 142, 157 și 220^4 din Codul fiscal. În 2023, minivacanța de Paște a salariaților pică în intervalul 14 - 17 aprilie.

În primul rând, vorbim de venituri neimpozabile în cazul cadourilor în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite salariaților de Paște (inclusiv cele oferite pentru copiii minori ai acestora). Sumele sunt neimpozabile doar dacă angajatorul se rezumă la a acorda numai 300 de lei de persoană.

În același timp, cadourile de Paște reprezintă venituri neincluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor pentru pensii, sănătate și muncă, dacă se acordă tot în condițiile amintite mai sus. Practic, pentru cadourile date salariaților (inclusiv copiilor lor) de Paște, angajatorul nu trebuie să plătească taxe salariale către stat.

Pentru sumele ce depășesc limitele stabilite de Codul fiscal, angajatorii trebuie să achite impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).

Când se pot oferi bonusuri în valoare de 300 de lei

La calcularea impozitului pe profit, cheltuielile cu cadouri în bani sau în natură, inclusiv cu tichete cadou, oferite salariaților și copiilor minori ai acestora sunt deductibile în limita cotei de 5%, ce se aplică asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Angajatorii care doresc să ofere cadouri angajaţilor o pot face cu mai multe ocazii, nu doar de Paşte, cum ar fi:

-Cadouri oferite angajaților- cadouri oferite copiilor minori ai angajaților, cu ocazia Crăciunului, a Paștelui sau a altor sărbători similare cu cele religioase.

-Cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sau cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai angajaților cu ocazie zilei de 1 iunie.

Sursa: avocatnet.ro.