Vești bune pentru agricultură. Urmează o iarnă cum rar a mai fost în ultimii ani

Vești bune pentru agricultură. Urmează o iarnă cum rar a mai fost în ultimii aniIarnă, zăpadă. Sursa foto: pixabay

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, este optimist cu privire la anul agricol viitor, despre care spune că va fi unul performant. Vești bune vin și de la meteorologi, care anunță precipitații abundente la iarnă.

Florin Barbu spune că, la anul, producţiile vor fi unele foarte mari. Ministrul are "date concrete de la anumite agenţii şi de la Agenţia de Mediu din Londra". El spune că precipitațiile anunțate în perioada următoare vor regla deficitul de apă din sol.

Iarnă grea, cu multă zăpadă

"Se anunţă o iarnă destul de grea, cu căderi de zăpadă", anunță Florin Barbu. "Vom continua în zona sistemului de irigaţii şi nu vom sista apa gratuită şi nu vom închide echipamentele de irigat până nu va da îngheţul", a mai spus ministrul Agriculturii.

El declară că fermierii să fie protejaţi și că statul român va continua să-i sprijine: "Fermierii români merită să beneficieze de sprijinul total al Guvernului României şi al Ministerului Agriculturii şi de munca depusă de mine ca şi ministru, dar şi de colegii mei cu care am făcut echipă de un an jumătate de când sunt în fruntea MADR".

Ministrul Agriculturii,

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Sursa foto: Facebook

Mai mult grâu anul acesta

Florin Barbu a declarat că producția de grâu a fost mai mare cu un milion de tone față de anul trecut. "Practic, consumul nostru este de undeva la 800.000 tone şi avem peste 1,3 milioane de tone recoltate".

Cât privește producția de porumb, ministrul spune că "în momentul de faţă 3,5 milioane tone recoltate, dar s-a recoltat doar jumătate din suprafaţa agricolă însămânţată".

El rămâne optimist și aşteaptă recoltele foarte mari din zonele care beneficiază de sisteme de irigaţii din România, "dar şi din partea de vest şi din Ardeal, unde se recoltează mai târziu".

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), producţia vegetală a crescut în 2023 cu 2,1%, până la valoarea de 66,26 miliarde de lei în preţuri comparabile. În același timp, producţia animală a scăzut cu 2,5%, consemnând o valoare de 40,65 miliarde de lei.