Vești bune la final de 2021. Guvernul a adoptat deja două reforme din PNRR. Oficialii așteaptă banii pentru a se apuca de treabă

Sursa: arhiva EVZ

Finalul de an vine cu vești bune pentru români. Oficialii din Sănătate și Mediu au anunțat primele reforme adoptate din PNRR. Proiectele urmează să fie desfășurate, iar banii utilizați pentru modernizarea infrastructurii din sănătate, dar și din sectorul apelor și apelor uzate. Alexandru Rafila și Tanczos Barna au făcut precizări cu privire la aceste reforme și modul în care se vor desfășura proiectele.

La final de an, în penultima zi din 2021, Guvernul Ciucă a adoptat o ordonanță de urgență care reprezintă, de fapt, una dintre primele două reforme stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceasta face referire la sectorul de apă și apă uzată. Anunțul a fost făcut la ceas de seară de Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Potrivit acestei OUG, România are la dispoziție 968 de milioane de euro pentru a moderniza sectorului de apă și apă uzată. Banii sunt oferiți pentru a elimina poluarea din acest sector, dar și pentru a creșterea gradului de racordare la sistemele publice de alimentare cu apă și canalizare existente. Ministrul Mediului a precizat în declarația sa faptul că, pentru a avea acces la aceste finanțe, România mai trebuia să îndeplinească o singură condiție, pe partea legală. Aceasta a fost îndeplinită astăzi, când Guvernul Ciucă a aprobat OUG pentru completarea Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare.

„România are la dispoziţie în anii următori, prin PNRR, 968 milioane euro pentru managementul sustenabil al sectorului de apă şi apă uzată şi pentru accelerarea accesului populaţiei la servicii de calitate conform directivelor europene. Accesarea acestor sume importante depindea însă de îndeplinirea unei condiţionalităţi până la sfârşitul acestui an, prin care ţara noastră trebuia să îşi consolideze cadrul de reglementare în acest sector.

Mă bucur să anunţ că, prin adoptarea OUG de astăzi, condiţionalitatea asumată de România este îndeplinită. Noile modificări legislative vizează reducerea, până la eliminare, a poluării cu ape uzate menajere şi se referă la asigurarea sustenabilităţii financiare a infrastructurii de apă şi canalizare, precum şi la creşterea gradului de racordare la sistemele publice de alimentare cu apă şi canalizare existente. În plus, am avut în vedere reglementarea sistemelor individuale adecvate şi stabilirea condiţiilor de descărcare a apelor uzate din acestea în resursele de apă, acolo unde, din motive justificate, nu se pot realiza sisteme de canalizare publice”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, în cadrul unui briefing de presă.

Sănătatea a primit și ea undă verde pentru una dintre reformele din PNRR

Nu doar Tanczos Barna se poate lăuda cu reușitele de la finalul acestui an. Ministerul Sănătății a anunțat, cu puțin timp înaintea Mediului, adoptarea primului jalon din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență - componenta Sănătate - care a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a aprobat Manualul centrelor comunitare integrate. Acesta stabilește metodologia de înființare și avizare, precum și criteriile de prioritizare a centrelor comunitare integrate, indiferent de modul de finanțare al acestora. Până în anul 2025, 200 de centre comunitare integrate vor fi înființate. Ele vor asigura servicii medicale, sociale și educaționale pentru grupurile identificate aparținând populației vulnerabile preponderent din mediul rural.

În România, în prezent, 1.822 de asistenți medicali comunitari și 463 mediatori sanitari își desfășoară activitatea. Aceștia oferă asistență pentru persoanele din grupurile vulnerabile, în special urmărirea gravidei și a copilului cu vârsta de 0-1 an. De asemenea, ei se ocupă și cu derularea campaniilor de vaccinare pentru aceste grupe de persoane.