Veşti bune: Hotelurile româneşti au primit cu 16% mai mulţi turişti

Veşti bune: Hotelurile româneşti au primit cu 16% mai mulţi turişti

Peste 6,5 milioane de turişti au fost cazaţi la hotelurile şi pensiunile din România, în primele 11 luni ale anului trecut, în creştere cu 15,6% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Din numărul total de turişti care au sosit la structurile de cazare din ţară turiştii români au reprezentat 78,1%, restul de 21,9% fiind turişti străini. Ponderile sunt apropiate de cele din perioada ianuarie-noiembrie 2010.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primele 11 luni din 2011 au însumat 16,9 milioane persoane, în creştere cu 12% faţă de cele din perioada similară a anului 2010. Românii au reprezentat circa 83% din numărul total de înnoptări, în timp ce străinii - 17%.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în perioada ianuarie-noiembrie 2011 a fost de 27% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri ( 32,3%).

De unde ne vin turiştii străini

În primele 11 luni din 2011, peste 7 milioane de turişti străini au intrat în România, în creştere cu 1,5% faţă de perioada similară a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor străini, 94,3%, provine din ţări situate în Europa. Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 57,6% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (35%), Bulgaria (18%), Germania (8,7%), Italia (8%). Transportul aerian a înregistrat în perioada analizată cea mai mare creştere, de 25,5%.

În acelaşi timp, la frontierele ţării s-au înregistrat 10,2 milioane de plecări ale vizitatorilor români în străinătate, în creştere cu 0,5% comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2010. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 72,3% din numărul total de plecări. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la transportul aerian (16%).

Ne puteți urmări și pe Google News