Evenimentul Zilei > International > Vestele galbene, un nou ASALT la Paris. PROTESTE INEDITE în Franța. Manifestanți reținuți
Vestele galbene, un nou ASALT la Paris. PROTESTE INEDITE în Franța. Manifestanți reținuți

Vestele galbene, un nou ASALT la Paris. PROTESTE INEDITE în Franța. Manifestanți reținuți

Mii de protestatanți denumiți vestele galbene se îndreaptă către Paris, iar imagini cu marșul acestora spre capitala Franței au fost deja difuzate de agenții de presă internaționale. Autoritățile ar fi efectuat zeci de rețineri, sâmbătă, iar mai multe meciuri din campionatul Franței au fost amânate. Mai multe tinere au ales o formă inedită de protest: și-au dezgolit sânii.

Autoritățile franceze s-au pregătit pentru preîntâmpinarea unor eventuale incidente după ce Vestele galbene nu au renunțat la proteste, în ciuda promisiunilor făcute de președintele Emmanuel Macron. Mii de protestatari se îndreaptă către Paris, scandând împotriva liderului francez.

Autoritățile din Hexagon au decis să amâne și mai multe meciuri din campionatul Franței, pentru a se asigura că nu vor fi strânse mase importante de oameni care apoi să se mute în stradă pentru proteste.

Emmanuel Macron a încercat să stopeze mișcările de stradă prin creșterea salariului minim cu 100 euro, dar și prin nefiscalizarea unor prime ce ar putea fi acordate de angajatori.

În ciuda promisiunilor oficiale, câțiva protestatari s-au poziționat provocator în zona unde jandarmii așteaptă vestele galbene pentru a le opri înaintarea.

O parte dintre manifestanţi s-au adunat în faţa Operei, iar alţii, pe Champs-Elysees. Majoritatea cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron.

 

O figură aparte au făcut-o mai multe tinere la bustul gol, deghizate în Marianne, emblema Franţei. Nu este clar ce grup a organizat acest protest care a devenit viral, imaginile făcând rapid înconjurul lumii.

Câteva zeci de persoane au fost reţinute până la ora locală 11.00. Protestele s-au redus în amploare după discursul prezidenţial de luni.

Emmanuel Macron a anunţat luni seară o serie de măsuri care vizează relansarea puterii de cumpărare, încercând să calmeze „vestele galbene” şi recunoscând că nu a reuşit să înţeleagă criza imediat, relatează AFP.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: