Vestele galbene rămân pe BARICADE. De la mărirea preţului la carburanţi s-a ajuns la atacuri împotriva migranţilor, homosexualilor şi a lui Macron: Gândeşte-te la baba ta şi lasă-ne în pace pe noi, cei bătrâni

Guvernul francez, ferm: Mărirea preţului la carburanţi, rămâne. Primul ministru Philippe a intervenit la Tv afirmând că taxele pe carburanţi vor rămâne şi că libertatea de a manifesta e garantată, dar nu poate denatura în anarhie. Nici vestele galbene nu cedează, şi au anunţat că vor continua protestele.

"Vestele galbene" continuă protestul în toată Franţa, după succesul mobilizării de sâmbătă. Există o furie încă nedesluşită, care a profitat de mărirea preţului la carburanţi pentru a se extinde în lupta împotriva elitelor şi revendicărilor asupra ''puterii de cumpărare'', formulă care de decenii se reîntoarce în dezbaterea publică. Mii de francezi care n-au coborât în piaţă niciodată, de data asta au îmbrăcat ''vestele galbene'' (acelea pe care orice automobilist trebuie să le aibă în maşină) au blocat străzi şi au urlat împotriva taxelor. Două mii de acţiuni sâmbătă, 150 ieri. Protestează împotriva lui Macron, taxele, impozitele, salariile prea mici şi serviciile publice insuficient de eficiente.

Scânteia

Sfârşitul stimulentelor la motorină a fost scânteia, dar la urma urmei, clima de revoltă împotriva a orice se poate atribui sistemului, de la guvernul de la Paris, la globalizare. Astfel, cam 50 de ''veste galbene'', s-au prezentat ieri la Disneyland Paris şi au impus direcţiunii parcului să facă gratuită o parcare care de obicei costă 30 de euro pe zi. Mişcarea spontană născută cu luni înainte  de la o petiţie online a fost deja însuşită zilele trecute de forţele de opoziţie de dreapta, extrema dreaptă şi stângă. Ieri, Marine Le Pen a inventat o nouă expresie, ''poporul de centru'': ''Eu apăr poporul de centru, pe aceia care nu sunt îndeajuns de bogaţi şi deci nu le prea ajung banii până la sfârşitul lunii, dar nu sunt nici atât de săraci şi atunci nu se pot bucura de ajutoarele sociale''.

Insulte împotriva negrilor şi homosexualilor dar şi la adresa familiei lui Macron

O parte a majorităţii, un timp tăcută şi care acum vorbeşte, mai bine zis strigă, câteodată o face fără să gândească împotriva ideilor pe care până acum le acceptase, evident nu cu plăcere: de exemplu apărarea mediului înconjurător (''mai bine motorină la preţ mic decât tranziţia ecologică'', spun ei), sau nu rasismului. Expresia de generic ''acum ajunge'', degenerează în asaltul împotriva unei automobiliste din Cognac, insultată fiindcă era neagră şi deci presupusă benefeiciară a alocaţiilor familiale, apoi atacul împotriva unei femei obligată să-şi dea jos vălul islamic (interzis prin lege în şcoli, în niciun caz în maşina proprie), au urmat insultele la adresa homosexualilor, jigniri cu pancarte la adresa perechii Emmanuel şi Brigitte Macron -'' gândeşte-te la baba ta şi lasă-ne în pace pe noi, cei bătrâni'', strigă pensionarii - aceleaşi episoade regăsindu-se în toată Franţa.

În sondaje Macron are doar 25%  încredere din partea populaţiei

Macron îl lasă pe premierul Edouard Philippe să vorbească: ''Simt furia, dar lucrurile nu se schimbă'', a spus aseară la TV şi speră ca spritele să se desumfle de la sine, cum s-a întâmplat în trecut  cu ''Beretele roşii'', sau cu ''Noaptea în picioare''. Dar, în acelaşi timp, potrivit ultimului sondaj IFOP, preşedintele mai pierde 4 puncte procentuale şi cade la 25% opinii pozitive, minimul său istoric. Ceva mai bine decât Hollande (20%) în aceeaşi fază a mandatului, dar mult mai rău decât Sarkozy (44%), notează Corriere della sera.