Evenimentul Zilei > International > Vestele Galbene: Eric Drouet, purtătorul de cuvânt al mişcării, REŢINUT la Paris
Vestele Galbene: Eric Drouet,  purtătorul de cuvânt al mişcării, REŢINUT la Paris

Vestele Galbene: Eric Drouet, purtătorul de cuvânt al mişcării, REŢINUT la Paris

Mobili, organizaţi, determinaţi: Vestele Galbene sunt mai puţini dar nici măcar Crăciunul care e aproape nu-i face să renunţe la o sâmbătă de haos. La proteste, abia 38.000 de manifestanţi în toată Franţa, în cea de a şasea sâmbătă, dar acestea sunt doar o formă a unor raiduri fulger, impevizibile pe tot teritoriul francez.

Şi reţelele de socializare, locul ales de mişcare pentru a se autoorganiza, sunt folosite drept capcane pentru forţele de ordine: adunarea de ieri a fost anunţată de purtătorul de cuvânt cel mai popular, Eric Drouet, (reţinut apoi de poliţie), la Versailles, dar regia a rămas neschimbată, deşi erau înconjuraţi de blindatele poliţiei. Liniştiţi, Vestele Galbene, şi-au dat jos pentru scurt timp vestele lor de bătălie şi au deviat-o spre Montmartre, cartierul istoric cel mai vizitat de turişti la Paris.

Chiar cu o mobilizare în puternică descreştere -38.000 faţă de 66.000 sâmbăta trecută – Vestele Galbene sunt fără oprire prezenţi în teritoriu. Cuvântul de ordine de ieri a fost ''blocerea frontierelor'', iar grupuri de manifestanţi au blocat străzile şi autostrăzile către graniţa cu Italia – la Ventimglia şi la tunelul Mont Blanc, cu Spania, iar în Pirinei cu Belgia. Diminuarea în mobilizare a interesat mai puţin desfăşurarea din teritoriu, unde s-a semnalat cea de a zecea victimă, un automobilist de 36 de ani care s-a lovit cu un camion oprit la baricadele stradale de la Perpignan. 

Părăsit Versailles-ul, mici cortegii pacifiste plecate de la Monmartre, au invadat Parisul unde Vestele Galbene nu erau mai mult de 2.000, jumătate faţă de sâmbăta trecută. În prima parte a zilei, doar câteva tensiuni cu totul izolate şi un episod urât pe lângă biserica Sacre'-Coeur, unde un grup numeros de manifestanţi au intonat infamul ''Quenelle'', cântecelul antisemitului Dieudonne  (creat şi popularizat de comedianul şi acitvistul politic Dieudonné M'bala M'bala), asortat de gestul omonim inspirat de salutul nazist. Viedoul circula intens pe Internet.

Cum era de aşteptat, pe măsură ce ''actul VI'' al protestului se prelungea, violenţa şi-a făcut apariţia. Locul preferat, Champs-Elysees, până atunci liniştit, cu magazinele şi barurile în sfârşit deschise după o lună cu sâmbete războinice. Dintr-o dată, mici grupuri de tineri neutri şi Veste Galbene sosite în cartier din locuri diferite, au păşit pe celebra stradă strigându-şi sloganele în favoarea Referendumului pentru iniţiativa cetăţenească şi cântând La Marseillaise.

Când poliţia i-a oprit şi respins, au început înfruntările şi lansarea de pietre şi obiecte de toate tipurile împotriva lacrimogenelor şi tunurilor cu apă. A făcut senzaţie un video cu trei poliţişti asaltaţi de circa 100 de Veste Galbene pe o stradă adiacentă a Champs Elysees: cei trei agenţi se salvează cu greutate după ce au reacţionat cu armele din dotare, urmăriţi de manifestanţi. Această sâmbătă s-a încheiat cu 81 de reţineri în toată Franţa. Iar ziua s-a încheiat cu reţinerea lui Drouet, purtătorul de cuvânt al mişcării decisă să nu renunţe cu toată deschiderea guvernului Macron care a început să aprobe măsurile anunţate de preşedinte după începerea protestelor, notază La Stampa.