Noul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu vrea ca bugetarii să schimbe modul de acordare a sporurilor salariale.
Simona Bucura Oprescu a anunțat că sporurile pe care bugetarii le primesc pentru diferite activități prestate, fie ca este vorba despre radiații, lucrul în fața unui computer sau în arhive, nu vor mai fi acordate din acordate din oficiu, ci pe bază criteriilor de performanță care vor fi stabilite de fiecare angajator.
De asemenea, în prezent există un proiect de lege care se află în dezbatere publică, prin care angajaţii de la stat nu vor mai primi un salariu fix, la care se adaugă sporurile obligatorii, cum este cel de vechime sau de muncă în condiții periculoase, și celelalte, care sunt primite doar de anumite categorii de angajați.
Noul ministru vrea ca bugetarii să primească sume fixe, la care se adaugă altele variabile, în funcție de performanță.
”Ne gândim să condiționăm venitul de performanța pe care angajatul o are. În sistemul bugetar este prima dată când se pune această problemă. Este patea care va aduce cel mai mult plus României. Unii angajati poate că și-au pierdut motivația, poate au gândit că timpul trece, leafa merge. Nu e suficient să câștigi un concurs, să continui să lucrezi acolo, să ai spor de vechime. Trebuie să faci mai mult, să fii eficient, să fii ce trebuie în sensul livrării serviciilor și astfel venim cu componenta de performanță, formula o anunțăm curând”, a spus ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu, la România TV.
Se revine la chestiunea salariului președintelui României
Și noul ministru are același discurs ca și Marius Budăi, care a demisionat după scandalul provocat de azilurile groazei din Voluntari.
Simona Bucura Oprescu vrea că niciun bugetar să nu primească un salariu mai mare, decât cel al președintelui României, care în prezent este de 12.000 de lei. Cu toate astea, acest proiect politic nu a putut fi pus în practică.
În prezent, în România există 13.500 de bugetari care primesc peste 12.000 de lei lunar, arată datele oficiale.
De asemenea, în sistemul bugetar există peste 50 de tipuri de sporuri. De la cel pentru condiţii grele de muncă sau suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informaţiilor clasificate sau pentru păstrarea confidenţialităţii.
Din acest motiv, unii bugetarii ajung să aibă salarii şi cu 50% mai mari decât angajaţii de la privat.