Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, 29 septembrie, la finalul ședinței de guvern, că România a comandat anticorpi monoclonali pentru tratarea coronavirusului, precum și alte medicamente necesare în acest sens. Șeful Executivului a vorbit și despre suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății și menținerea unităților școlare deschise, în ciuda ratei de incidență de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori.
Pentru prima oară, guvernul din România a comandat anticorpi monoclonali și alte medicamente pentru tratarea bolii COVID-19. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Florin Cîțu, care a precizat la finalul ședinței de guvern că este vorba despre o comandă realizată de Comisia Europeană în numele României.
România a comandat anticorpi monoclonali. „Am aderat și noi...”
„Am aprobat, prin hotărâre de guvern, alocarea a 386 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă, pentru a achiziţiona medicamente destinate tratării pacienţilor cu COVID-19 internaţi în unităţile sanitare din România. Aceşti bani nu au fost ceruţi la rectificare bugetară. Stocul pentru Remdesivir era doar pentru încă o lună, iar pentru Tocilizumab doar pentru trei săptămâni.
Pentru prima oară am comandat şi anticorpi monoclonali. Aceasta este o comandă făcută tot de Comisia Europeană în numele României. Am aderat şi noi la această comandă”, a declarat, miercuri, Florin Cîțu.
Pe lângă sumele amintite, propuse de Comisia de Boli Infecțioase, premierul a mai transmis că a avut loc suplimentarea cu 70 de milioane de lei a programului destinat îngrijirii şi acordării tratamentelor pacienţilor critici.
Florin Cîțu vrea ca școlile să funcționeze și în teritoriile cu rată de incidență de 6 la mia de locuitori
Premierul Florin Cîțu a mai anunțat că se poartă discuții la guvern despre eliminarea pragului de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori pentru unitățile școlare astfel încât elevii să poată continua să meargă la școală. Prim-ministrul a mai precizat că autoritățile iau în calcul introducerea testelor de salivă în școli, în contextul în cauză.
„Este o idee de a avea chiar peste pragul de 6 la mie instituții care nu e cazul să fie închise. Vom vedea care este concluzia acestei întâlniri. Vrem să menținem prezența fizică în școli. Ne gândim la introducerea testelor cu salivă”, a spus premierul după întâlnirea cu Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, DSU și INSP.
„Ministerul Educației anunța ieri că 99% din părinți nu vor testeze copiii, ceea ce e trist. Încercăm cu teste cu salivă, dar intenția e ca școlile să rămână deschise. Școlile online nu au avut cele mai bune rezultate anul trecut”, a mai precizat Florin Cîțu.
Propunerea este susținută inclusiv de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a reiterat că România nu este pregătită pentru școală online. „Îmi cer scuze... sunt speriați de mersul la școală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în malluri sau în alte locuri. Iar alții vor să rămână deschise și după 6 la mie”, a spus, zilele trecute, ministrul Educaţiei.