Ministrul Sorin Cîmpeanu nu renunță la ideea ca școlile să rămână deschise în timpul pandemiei, chiar dacă rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori.
Școlile se închid doar în carantină.
Propunerea prin care școlile să fie închise doar dacă localitățile intră în carantină a fost transmisă către Ministerul Sănătății. Propunerea va fi introdusă în ordinul comun al ministerelor Educației și al Sănătății.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școlile trebuie să se închidă ultimele, iar nu înaintea altor locații. În opinia sa, școala trebuie să se închidă doar în acele localități în care se ia măsura introducerii carantinei.
„Școlile trebuie să se închidă ultimele. Nu considerăm îndreptățită o decizie care să închidă școlile și să lase deschise alte locații în care măsurile de protecție sunt aplicate mai puțin riguros decât în școli. De aceea am propus înlocuirea sintagmei «rata de infectare de 6 la mie» cu «intrarea în carantină», în ordinul comun cu MS”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Școlile se închid doar în carantină
Ministrul speră că va găsi înțelegere pentru ca această modificare să intre în vigoare.
Potrivit spuselor sale, sunt situații în care pragul de 6 infectări la mia de locuitori este depășit în anumite localități. Cu toate acestea, localitățile cu pricina nu intră în carantină.
„Trecerea integrală în online să se facă doar dacă localitățile intră în carantină. Fiind mai mulți factori există localități care nu sunt carantinate, cum e Bucureștiul, deci și școlile trebuie să funcțioeze”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Vacanța de primăvară se prelungește
În acest context, ministrul Educației a propus și modificarea structurii anului școlar, în sensul prelungirii vacanței de primăvară. Aceasta urmează să înceapă pe 2 aprilie, înainte de Paștele Catolic și se va încheia pe 4 mai, după Paștele ortodox. Sorin Cîmpeanu a mai vorbit despre intenția de a prelungi vacanța de primăvară cu prilejul unui eveniment derulat la Senat. El a explicat că această decizie ar avea drept efect reducerea mobilității elevilor în luna aprilie în contextul creșterii îmbolnăvirilor.
„Observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare – şi vom anunţa acest lucru – extinderea perioadei vacanţei de primăvară. Aceasta în așa fel încât avantajele să fie mai multe. Să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe. Să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă.
Al patrulea avantaj – să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie. Deci să rămână deschise până la 1 aprilie, având avantajul că putem derula toate simulările – clasa a VIII-a, clasa a XII-a, clasa a XIII-a. Se susţin la datele planificate evaluările pentru clasa a IV-a şi a VI-a”, a declarat Sorin Cîmpeanu.