Vestea așteptată de pacienții cu cancer. PET-CT se va putea face fără aprobare CNAS începând cu 1 iunie 2023

Vestea așteptată de pacienții cu cancer. PET-CT se va putea face fără aprobare CNAS începând cu 1 iunie 2023

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) aduce o veste bună pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Începând cu data de 1 iunie 2023, se va facilita accesul la investigațiile PET-CT pentru cei care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Mai bine spus, de la începutul lunii viitoare, românii bolnavi de cancer vor putea face PET-CT fără aprobarea comisiei de experţi din cadrul CNAS.

Începând cu data de 1 iunie 2023 se facilitează accesul pacienților oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la investigaţiile PET – CT, prin eliminarea necesității aprobării comisiei de experţi de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigații”, se arată într-un comunicat al CNAS.

Noi facilități pentru bolnavi începând din 1 iunie

Începând cu aceeași dată, se va implementa un nou program de sănătate, Programul Național de Endometrioză. Acesta va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă și afectare intestinală la intervenții chirurgicale minim invazive.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, se va implementa și Subprogramul Național de Tratament al Bolnavilor cu Tulburare Depresivă Majoră în cadrul Programului Național de Sănătate Mentală. Scopul acestui subprogram este de a optimiza accesul pacienților cu această afecțiune la tratamentul medicamentos necesar.

Sâmbătă, în cadrul ședinței executivului, au fost aprobate aceste noutăți care sunt incluse într-o Hotărâre de Guvern ce modifică și completează actul normativ existent referitor la programele naționale de sănătate.

Aceeași hotărâre cuprinde și noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, care vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2023. Reglementările se aplică atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia. În plus, casa de asigurări de sănătate va avea obligația de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

Accesul pacienților la investigațiile PET – CT se va face în baza unui formular

De la aceeași dată se aduce o modificare termenului de decontare în cadrul programelor de sănătate curative. Conform noilor reglementări, sumele vor fi decontate furnizorilor într-un termen de până la 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii.

Toate reprezintă o schimbare față de actualul termen de decontare de la data acordării vizei de „bun de plată”. Există însă o excepție pentru serviciile medicale, pentru care decontarea se va face în termen de 30 de zile de la data depunerii facturii.

„Precizăm că după data de 1 iunie 2023 pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru efectuarea investigaţiilor PET – CT vor avea acces la acestea în baza unui formular specific, care va avea valabilitatea de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Formularul specific pentru efectuarea investigaţiei PET – CT şi metodologia de transmitere a acestuia în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate se vor aproba prin ordin al preşedintelui CNAS”, se mai arată în comunicatul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.