Contribuția pentru pensiile private obligatorii va crește cu un procent, ceea ce înseamnă că românii se vor bucura de venituri mai mari la bătrânețe. Cu toate acestea, până ajung să beneficieze de acești bani, salariile vor fi puțin mai mici.
Contribuția pentru pensiile private din Pilonul II va crește cu un procent în 2024. În prezent, contribuția este de 3,75%, iar ea va ajunge la 4.75% din salariu. Această majorare ajută românii să pună mai mulți bani deoparte pentru bătrânețe, însă li se va lua mai mult din salariu pentru contribuții.
Momentan nu se cunoaște modul în care va fi făcută această majorare. Ea ar putea crește treptat, în rate anuale, sau o brusc. Decizia trebuie să fie luată până la finalul lunii martie. Guvernul s-a angajat în fața Uniunii Europene să reformuleze întregul sistem de pensii.
Decizia de a crește contribuția pentru pensiile private obligatorii nu poate fi amânată prea mult.
„Începând din ianuarie 2024, până atunci anunţăm, aşa e asumarea, nu a fost luată o decizie”, a anunțat Marius Budăi, ministrul Muncii.
Cum pot beneficia românii de pensiile private din Pilonul II
În coaliție se poartă discuții și cu privire la modul în care vor putea beneficia pensionarii de plata Pilonului II. Marius Budăi susține că omul trebuie să aibă opțiune, așa că se pune în discuție două variante. Beneficiarul ar putea alege dacă să primească banii eșalonat, în mai mulți ani, sau dacă vor alege plata integrală. De aceeași părere sunt și cei din Asociaţia Participanţilor la Pilonul II.
„O sumă relativ mică, dacă o dăm într-un termen pe cinci ani, asta poate să însemne ceva şi trebuie întotdeauna să existe opţiunea, la cererea clientului, pentru o retragere totală sau parţială”, a declarat Mihai Pop, Asociația Participanților la pilonul II.
În prezent, în România, 7,8 milioane de salariați cotizează la Pilonul II de pensii. Cei care au cotizat lună de lună, ar putea avea în cont 11.250 de lei. Acești bani pot fi retragi în momentul în care se atinge vârsta de pensionare, iar beneficiarul este liber să aleagă dacă vrea toți banii odată sau îi va primi în rate eșalonate, pe o perioadă de cinci ani.
Banii din contul dedicat pensiei private obligatorii pot fi retrași înainte de vârsta de pensionare doar în cazuri excepționale, cu este invaliditatea. Dacă beneficiarul contului moare, banii pot fi retrași de moștenitori.
În țările europene, beneficiarul Pilonului II de pensii primește banii sub forma unor pensii lunare pe mai mulți ani. Unele țări iau în considerare speranța de viață, astfel că în Uniunea Europeană suma din cont se împarte la o perioadă de 12 ani.
„Se discută şi în România dacă plata din pilonul 2 să se dea întreaga suma sau sub formă de pensie lunară, practic anuităţi, ca şi cum primeşte fiecare o parte din suma acumulată de-a lungul timpului”, a declarat Cristi Tudorescu, consultanta financiar.