Veste mare pentru șoferi! Avocatul Poporului contestă ridicarea mașinilor

Veste mare pentru șoferi! Avocatul Poporului contestă ridicarea mașinilor

Avocatul Poporului (AP) transmite că mașinile parcate ilegal nu pot fi ridicate de polițiștii locali, ci numai de cei rutieri.

Asta în contextul în care, începând de luni, 26 august, Primăria Capitalei va începe ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pe stradă.

Avocatul Poporului cere prefectului să atace în contencios hotărârea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) în acest sens.

„Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar nu poate fi dispusă de către polițiștii locali, ci numai de polițiștii rutieri - Avocatul Poporului solicită Prefectului Municipiului București atacarea în contencios a HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe străzile orașului.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și solicită Prefectului Municipiului București atacarea în contencios a Hotărârii nr. 371/2019 a Consiliului General al Municipiului București, privind ridicarea, transportul, depozitarea și eliberarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice aflate pe rețeaua principala de străzi a municipiului București” , scrie pe pagina de Facebook a instituţiei.

Avocatul Poporului precizează că hotărârea CGMB ar fi trebuit să reglementeze măsurile tehnice de realizare a ridicării mașinilor, și nu să reglementeze atribuțiile polițiștilor rutieri.

„În urma examinării actelor normative în vigoare, Avocatul Poporului consideră, între altele, că HCGMB nr. 371/2019 nesocotește normele legale în aplicarea cărora a fost dată și stabilește competența alternativă a polițiștilor rutieri sau locali în constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor principale, iar nu competență exclusivă a polițiștilor rutieri, astfel după cum această este reglementată de lege.

HCGMB decide că, în calitate de agenți constatatori, polițiștii locali pot dispune măsura ridicării, prevederi ce contravin în mod flagrant art. 64 din OUG nr. 195/2002 și art. 2031 și art. 2032 din HG nr. 1361/2006.

În același timp, în opinia Avocatului Poporului, HCGMB este un act administrativ care ar fi trebuit să se limiteze la a reglementa măsuri tehnice de realizare a ridicării și depozitării autovehiculelor în sarcina operatorilor și nu să reglementeze atribuții în sarcina polițiștilor rutieri, statutul juridic și atribuțiile acestora fiind reglementate prin lege specială.

Avocatul Poporului solicită CGMB să reanalizeze legalitatea actului administrativ emis ”, se mai arată în postarea din mediul online.

Avocatul Poporului solicită reprezentanților administrației publice locale să dispună măsurile care se impun pentru amplasarea, în zonele de unde autovehiculele pot fi ridicate, a unor avertismente vizuale care să conțînă informațiile necesare astfel încât eventualii contravenienti să fie informați atât in legătură cu sancțiunile aplicabile, cât și cu posibilitatea recuperării autovehiculului.

Ne puteți urmări și pe Google News