Femeile cu profesii liberale nu vor mai fi nevoite să aleagă între afacere și concediul de maternitate.
Concediu de maternitate pentru femeile cu profesii liberale. Femeile cu profesii liberale au şanse să beneficieze de concediu de maternitate plătit şi să-i continuie activitatea. Acesta lucru se va întâmpla dacă va fi susţinută iniţiativa legislativă din partea a două deputate.
Concediu de maternitate pentru toate angajatele
Parlamentarele USR Oana Murariu și Simona Spătaru au depus o inițiativă legislativă. Aceasta le va permite femeilor care au profesii liberale și lucreză cu PFA să își continue activitatea în perioada de concediu de creștere a copilului, transmite partidul.
„Femeile antreprenor sau cu meserii liberale au de condus un business. Au angajați, colaboratori, clienți. Dacă ele iau o pauză în concediul de maternitate, acest lucru poate însemna închiderea completă a businessului. Soluția este de a le lăsa pe ele însele să decidă dacă doresc să își suspende activitatea sau. Iindiferent de opțiune, să primească indemnizația de creștere a copilului”, a spus Oana Murariu.
Cine pot fi beneficiarele proiectului legislativ
În această situație se află sute de mii de femei din România. Sunt femeile care lucrează ca avocate, arhitecte, graficiene, consultante sau psihologi, arată comunicatul.
„Prin acest proiect femeile antreprenor sunt încurajate să devină mame fără teama că își vor pierde anii de muncă dedicați activității profesionale. Astfel, indemnizația pentru creșterea copilului se păstrează alături de veniturile realizate din exercitarea managementului afacerii lor”, a explicat Simona Spătaru, senatoare USR.
Ce mai include pachetul de legi, pe lângă concediu de maternitate pentru profesii liberale
Inițiativa face parte dintr-un pachet de legi propuse de USR. Sccopul pachetului este în sprijinul părinților, care include:
– inițiativă pentru actualizarea indemnizației. A plafonului și a stimulentului de inserție cu inflația, anual;
– inițiativă pentru dreptul de a lucra cu normă parțială în al doilea an de concediu de creștere a copilului cu diminuarea proporțională a indemnizației;
– inițiativă care permite ambilor părinți să folosească concomitent zilele disponibile, dublarea perioadei la care ai acces la stimulentul de 1.500 de lei la primul an, nu doar primele șase luni.