"Dacă nu poţi aplica reforme structurale înainte de alegeri, ceea ce este greu de făcut, atunci trebuie să o faci după alegeri sau să organizezi alegeri anticipate", a declarat Aleksei Kudrin, care este un apropiat al lui Vladimir Putin şi a fost ministru de Finanţe al Rusiei în perioada 2000-2011, conform Mediafax.

"Vladimir Putin este un om pragmatic care are un simţ acut al situaţiei politice şi este posibil să decidă amânarea reformelor; însă, ar putea convoca alegeri anticipate, pentru a obţine un mandat solid pentru reforme economice", a adăugat Kudrin.

Economia Rusiei este afectată de sancţiuni economice occidentale din cauza crizei ucrainene şi dependentă de vânzarea petrolului şi gazelor Rusia a intrat, astfel, în recesiune, scăzând cu 2,2% în primul trimestru. Experţii ruşi au propus reforme structurale pentru a evita stagnarea economică.

Declaraţiile lui Kudrin au generat îngrijorare în mediile politice şi economice de la Moscova. Serghei Neverov, un lider al partidului Rusia Unită, a denunţat declaraţiile "provocatoare" ale lui Kudrin, afirmând că sunt menite să "destabilizeze societatea" rusă.