Veste din Tiraspol. Fratele lui Eminescu va candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova

Veste din Tiraspol. Fratele lui Eminescu va candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova

În 24 februarie vor fi alegeri parlamentare în Republica Moldova. Deşi total neatras de politică, am ales totuşi să mă aplec asupra acestui subiect dintr-un singur motiv. Va candida un mare patriot al zilelor noastre, căruia am onoarea să-i fiu, de mai mulţi ani, prieten.

Mă refer la profesorul Ion Iovcev, director al Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol.

Curiozitatea cea mai mare este legată de modul în care va fi primit, ca deputat, în Legislativul din Chişinău?! Capitala ipocritelor discursuri, când vine vorba de românism. Mulţi politicieni de acolo nici nu mai ştiu ce sunt. Români, moldoveni sau…

Ani la rând, în stânga Nistrului, numai şi dacă aveai curajul să vorbeşti româneşte, pe stradă, însemna să-ţi asumi un imens risc. O regiune care de mai bine de un sfert de veac este ocupată de armata rusă. Sub copertina menţinerii păcii a fost instaurat regimul transnistrean, cel care şi-a făcut propria republică. Cu tot cu preşedinte şi guvern, parlament şi monedă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele opt şcoli româneşti din Transnistria au fost şi au rămas adevărate bastioane ale Limbii Române într-o zonă în care rusificarea s-a făcut, din 1992 încoace, cu cele mai barbare metode. Începând cu împuşcarea Limbii Române. Chiar dacă vi se pare în afara logicii, cuvintele de pe tablă chiar au fost stâlcite de gloanţe. Apoi cadrele didactice şi elevii alungaţi din clasele lor.

Lacrimi, nu cuvinte

A urmat anul 2004, cu un nou val al devastării acestor aşezăminte ale inimii latine. Unicul liceu românesc din Tiraspol este atunci nimicit, doar zidurile rămânând în picioare, după ce, peste noapte, instalaţiile electrice şi mobilierul fuseseră călcate în picioare. 

La fel ca mulţi alţi profesori care şi-au asumat cu credinţă menirea, şi Ion Iovcev este, de nenumărate ori, supus unor presiuni greu de descris, de la ameninţări până la reţinere, anchetat de regimul separatist sub cele mai neverosimile motivaţii.

În 24 februarie, curent, ca şi la precedentele scrutinuri electorale din Republica Moldova, locuitorii Transnistriei care vor să îşi exprime opţiunea trebuie să treacă Nistrul, în teritoriul controlat de Chişinău, ca să ajungă la secţiile de votare. 

Cuvintele pe care vă invit să le citiţi în continuare, ale profesorului Iovcev, nu sunt doar remarci, descrieri şi expresii. Sunt lacrimi.

 

“Cunosc, nu din auzite, tot ce se întâmplă cu oamenii simpli de aici”

 

Reporter : Buna ziua, domnule profesor! Vă rog să îmi spuneti, pentru început, ce anume v-a mânat în lupta politică?

Ion Iovcev : Aş spune, cred că mai corect, dacă m-aş adresa, dragă frate! Bună ziua, dragă frate! Spun aceasta deoarece sângele apă nu se face şi numai fratele îţi vine aproape, şi la bine, şi la rău.

Chiar din prima zi, atunci când am făcut cunoştinţă cu tine în drum spre Bruxelles, la sfârşitul anului 2012, când am fost invitaţi, noi, directori şi profesori din cele opt şcoli româneşti din Transnistria, în Parlamentul European.

Discursurile noastre au fost auzite şi în capitala Uniunii Europene şi pe larg răspândite în presa din Europa, dar mai ales în cea din România.

Şi, în primul rând, ai făcut-o tu. Ai scris o carte, în format electronic, împreună cu neînfricatul tânăr Octavian Bâlea – pozele lui făcute în Transnistria – despre cele ce se întâmplă în raioanele de Est ale Republicii Moldova şi în oraşul Tighina, oraş ocupat de separatiştii susţinuţi în întregime de Federaţia Rusă.

Nu pot uita presiunile, şantajele, citaţiile de la Procuratură şi Judecătoria din Tiraspol, reţinerea şi arestarea mea, a contabilului şi soferului liceului, învinuiţi de “contrabandă”, trecerea ”valutei străine” pe teritoriul Transnistriei, care în fapt erau salariile angajaţilor instituţiei, în sumă de 110.000 de lei moldoveneşti, echivalentă cu aproximativ 8.000 de dolari.

Învinuit că nu mă supun legilor lor. Şi motiv era pentru ce? Trebuia un conflict care să încurce semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană.

Dar am rezistat, deoarece am avut, şi avem, Verticalitate, avem Demnitate şi Iubire de tot ce-i Românesc!

Am rezistat, pentru că aţi fost cei din Ţară alături de noi! Numai Uniţi putem învinge!

Şi astăzi în Tiraspol se aude şi se vorbeşte dulcea Limbă Românească!

Dar pentru ca să fim în mai mare siguranţă avem nevoie să ne reprezinte cineva în Parlamentul din Chişinău.

De aceea am şi hotărat să candidez în funcţia de deputat, cunoscând, nu din auzite, tot ce se întâmplă cu oamenii simpli de aici, atât de buni, dar şi atât de neapăraţi!...

 

“Sunt un om împlinit!”

 

Reporter  : Pentru cei din România care vă cunosc mai puţin, deşi nu cred că ar putea cineva să spună că nu ştie despre profesorul Iovcev, vă rog să vă prezentaţi aşa cum credeţi dumneavoastră de cuviinţă.

Ion Iovcev : Vă pot spune că de mai bine de un sfert de veac sunt aici, alături de colegii de breaslă, alături de părinţii Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, dar şi de colectivele celorlalte şapte instituţii de învăţământ românesc din Transnistria, pe baricade, pentru a apăra Valorile Poporului Nostru, Limba Română, Istoria Românilor, dreptul copiilor şi părinţilor de a-şi alege şcoala şi limba de instruire.

A fost greu, tare greu. Am fost supuşi, de-a lungul anilor, la grele încercări, dar am rezistat. Cu noi a fost Dumnezeu, au fost toţi oamenii cu credinţă, a fost comunitatea internaţională, dar, în primul rând, a fost şi este Ţara-Mamă, a fost şi este România.

N-am să vorbesc despre cele prin care am trecut, pentru că e greu. Trebuie să retrăieşti acele grele încercări prin care am trecut.

Una vă spun. A fost foarte greu, dar pot afirma că sunt un om împlinit! Spun acest lucru doarece copiii care au trecut prin şcoala noastră au devenit Oameni! Şi buni Români!

 

“Stânga Nistrului”

 

Reporter : În ce anume circumscripţie electorală veţi candida, mai precis ce localităţi sunt în acel areal?

Ion Iovcev : Conform Consiliului Electoral al Circumscripţiei Electorale “Stânga Nistrului”, numărul 48, pentru Alegerile Parlamentare din 24 februarie 2019, am fost înregistrat în calitate de candidat la funcţia de deputat pentru circumscripţia electorală uninominală numărul 48 “Stânga Nistrului”, din care fac parte oraşul Slobozia şi municipiile Tiraspol şi Bender.

 

“Locuiesc aici din anul 1975”

 

Reporter : Ce mesaj veţi prezenta în faţa alegătorilor dumneavoastră? Care este programul cu care veţi merge în Parlamentul de la Chişinău?

Ion Iovcev : Alegatorii din stânga Nistrului se deosebesc oarecum de cei de pe malul drept al Nistrului. Spun acest lucru pentru că aici oamenii primesc informaţii numai de la surse ruseşti, cu un iz tendiţios. Dar sunt oameni deosebiţi. Trebuie să le fie cunoscute greutăţile şi necesităţile.

Locuiesc aici din anul 1975, cunosc multă lume şi foarte mulţi mă cunosc. Mesajul meu este că “nu poate o Naţiune să moară, nu poate o Limbă să piară”. Cuvintele poetului Ioan Alexandru îmi vor rămâne mereu în memorie.

Voi veni cu programul meu în apărarea dreptului de a studia în Limba Română. De a crea condiţii normale pentru cele opt şcoli româneşti.

De a cere de la Conducerea de vârf de la Chişinău modalitatea prin care să se construiască ori de-a procura edificii care corespund cerinţelor contemporane pentru o instituţie de învăţământ.

Asigurarea medicală a cetăţenilor din Transnistria de către Republica Moldova.

Libera circulaţie a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Voi atrage atenţia faţă de aşa-numitele şcoli moldoveneşti, întrucât are loc o rusificare intensă a populaţiei din stânga Nistrului.

Voi cere accesul vorbitorilor de Limba Română la posturile de televiziune ale Republicii Moldova.

Voi ridica problema angajaţilor din cele opt instituţii cu predare în Limba Română din Transnistria care, prin noua lege de salarizare, au fost lipsiţi de 1.000 de lei moldoveneşti. Cele 30 de procente, pe care le aveau profesorii şi poliţiştii din Bender, în valoare bănească, au scăzut de trei ori.

Dacă voi fi ales deputat în Parlament, prin diferite proiecte care vin din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti, voi contribui la îmbunătăţirea situaţiei cetăţenilor din stânga Nistrului şi din oraşul Bender.

În fapt, eu sunt omul care nu prin vorbe, ci prin fapte, voi dovedi că se poate.

 

“Climatul nu este, în mod clar, favorabil unui om ca mine”

 

Reporter : Care este climatul de azi din Transnistria? Credeţi că e favorabil unui om ca dumneavoastră, ale cărui convingeri au deranjat mereu regimul separatist?

Ion Iovcev : În Transnistria, azi, climatul este, aparent, ceva mai bun. Spun însă doar aparent. Noi aici am fost, suntem şi vom fi ostatici.

Suntem în inima separatismului transnistrian, care a fost creat şi susţinut de Moscova.

Climatul nu este, în mod clar, favorabil unui om ca mine, care are cu totul altă viziune despre viitorul Republicii Moldova, viitor pe care îl văd numai şi numai cu România!

Partea transnistreană, desigur, doreşte şi va face ca aceste două mandate în Parlamentul Republicii Moldova să le aparţină lor.

Şi dacă în Orhei şi Edineţ candidaţii de orientare unionistă sunt practic bătuţi, hărţuiţi, atunci cum credeţi că este atitudinea faţă de noi, cei doi candidaţi din Transnistria, Eleonora Cercavschi – directorul Liceului “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol – şi Ion Iovcev?!...

Dar noi nu cedăm. Sunt şanse!

Folosindu-mă de această ocazie, mă adresez alegătorilor din Transnistria şi celor care au viză de reşedinţă în stânga Nistrului şi oraşul Bender. Masiv să voteze pentru Eleonora Cercavschi şi pentru mine, Ion Iovcev.

Credeţi-ne că vă vom îndreptăţi încrederea!

 

“Lumea trebuie să facă naveta ca să voteze. Şi nu este aproape”

 

Reporter : Pe cine contaţi să vă dea votul? Aţi evaluat susţinerea de care vă bucuraţi? Credeţi că unii dintre cei care ar vrea să vă voteze nu o vor face, poate de teamă?

Ion Iovcev : Mizez în primul rând pe părinţii elevilor din cele trei şcoli cu predare în Limba Română, Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul Teoretic “Alexandru cel Bun” şi Şcoala-internat din Bender (din circumscripţia electorală în care candidează profesorul Iovcev).

Mizez pe cadrele didactice şi pe ceilalţi angajaţi ai acestor instituţii, pe elevii cu drept de vot din aceste şcoli, pe absolvenţii noştri, pe oamenii din Caragaş, unde locuiesc, pe intelectualitate, dar şi pe oamenii de bună credinţă care mă cunosc, indeferent de naţionalitate şi limbă.

Pe parcursul anilor m-am întâlnit cu multă lume de bună calitate.

La întrebarea “daca se vor teme?”, cred că vor fi şi din aceia. Lumea trebuie să facă naveta ca să votez. Şi nu este aproape. Trebuie să ajungă pe malul drept al Nistrului, la Varniţa, şi la alte secţii care se află de asemenea pe teritoriul controlat de Chişinău.

La moment (25 ianuarie 2019 – când am realizat interviul), din cei 12 concurenţi care au depus listele cu semnături, doar trei au trecut.

Cred că socialiştii vor fi susţinuţi de Tiraspol, ca şi la alegerile prezidenţiale.

 

“Dacă dispar şcolile, dispare Limba Română”

 

Reporter : Cum vedeţi viitorul celor opt şcoli româneşti din Transnistria? Credeţi că veţi reuşi să amelioraţi soarta acestor instituţii de învăţământ?

Ion Iovcev : Cele opt instituţii româneşti de învăţământ din Transnistria sunt tot atâtea ambasade ale Limbii Române în stânga Nistrului.

Aceste cetăţi ale demnităţii şi a tot ce e Românesc îmi sunt foarte scumpe. Şi sunt foarte importante pentru românii din Transnistria.

Dacă dispar şcolile, dispare Limba Română. Dispare tot ce e românesc pe malul stâng al Nistrului.

Ca parlamentar, voi fi mereu alături de grijile acestor instituţii, alături de elevi, de profesori şi de părinţi, asa cum am fost în toţi aceşti 27 de ani.

Am făcut, facem şi vom face mereu ca această flacără a Românismului în stânga Nistrului să rămână mereu aprinsă!

 

“Suntem Români şi punctum!”

 

Reporter : În încheiere, vă rog să faceţi un mic exerciţiu de imaginaţie. Deşi vă doresc să devină realitate. Cum va fi primul dumnavoastră discurs, în prima zi a viitoarei sesiuni, în Parlamentul de la Chişinău?

Ion Iovcev : Domnule Preşedinte al Parlamentului! Doamnelor şi domnilor deputaţi, aleşi pe lista de partid şi cei aleşi pe circumscripţie! Să începem cu Declaraţia de Independenţă!

Acolo e scris negru pe alb. Limba de Stat a Republicii Moldova este Limba Română! Şi imnul Republicii este “Deşteaptă-te Române!”.

Declaraţia de Independenţă este Certificatul de Naştere al Republicii Moldova, iar Constituţia este Buletinul de Identitate.

Deci concluzia este că Buletinul se întocmeşte după datele din Certificatul de Naştere!

Aceasta să o facem de la început. Iar în toate cele ce facem să nu uităm ce a spus Eminescu. “Suntem Români şi punctum!”.