Veste crucială despre pensiile din România. Decizia zilei pentru milioane de români

sursa: arhivă EVZ

Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit despre subiectul majorării pensiilor, renegocierea PNRR și tensiunile care s-au acumulat în cadrul coaliției.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit despre un subiect foarte important, cel al renegocierii PNRR. Astfel încât să poată fi mărit procentul de 9,4% ce este alocat pensiilor. O problemă care a născut discuții extrem de încinse între partenerii din coaliția de guvernare. Ministrul a spus că se poate face o renegociere, dar este necesară o decizie de comun acord în cadrul alianței.

Subiectul majorării pensiilor, o mare sursă de tensiune în coaliție

„Trebuie să fac o precizare la început. În PSD nu dorim sub nicio formă să punem în pericol implementarea PNRR. Din contră, suntem determinați să implementăm PNRR. Ne-am respectat jaloanele până în acest moment, vom atinge anumite jaloane poate chiar mai devreme decât perioada în care ar trebui să ne încadrăm.

Dar a apărut acest aspect dintr-o necesitate, nu dintr-o dorință nejustificată. Suntem la această dată cu plata pensiilor din sistemul public, ori acele pensii bazate pe contributivitate, la un procent de 8% din PIB”, a spus Marius Budăi pentru România TV.

„Din cauza faptului că în PNRR s-a scris la general pensii speciale și nu s-a precizat juridic încadrarea acestor pensii și anume acele indemnizații și pensii de serviciu stabilite și gândite în baza unor pensii speciale. Nu s-a făcut trimitere exact unde se încadrează pensiile din apărare și ordine publică.

„Nu s-ar rezolva inechitățile cu toate pensiile impuse într-un mod neprofesionist în aceeași căciulă”

„În discuțiile tehnice pe care le facem periodic cu Comisia Europeană ni s-a comunicat atât verbal cât și în scris că în înțelegerea lor ar trebui și acele pensii din apărare și ordine publică să fie încadrate în acel procent de 9,4%. E un procent asumat de România până în 2070. În această situație și un alt jalon e rezolvarea inechităților în sistemul public de pensii. Acele pensii bazate pe contributivitate. Nu s-ar rezolva inechitățile cu toate pensiile impuse într-un mod neprofesionist în aceeași căciulă.

Am ridicat discuția la nivelul PSD, la nivelul Guvernului. Va fi ridicată în coaliția politică ce susține Guvernul să alegem momentul prielnic de a începe discuțiile cu Comisia Europeană astfel încât să nu punem în pericol PNRR la nivelul țării”, a mai spus ministrul.

„Al doilea pas foarte important este impactul bugetar. Ce înseamnă o inechitate, înseamnă că doi oameni care au contribuit relativ la fel, din cauza faptului că au ieșit la pensie în ani diferiți au cuantumuri ale pensiilor diferite.

„Ăla trebuie să fie un spațiu fiscal pentru a putea crește pensiile în continuare”

Cred că nu se gândește nimeni să rezolvăm inechitățile aducându-l pe cel de la nivel superior la cel inferior. Ci rezolvarea să fie invers, cel cu nivel mai mic spre nivelul mai mare. Asta implică eforturi mari și de aceea spunem că nu ne vom încadra în acel procent de 9,4%. Chiar dacă PIB-ul va crește. Ăla trebuie să fie un spațiu fiscal pentru a putea crește pensiile în continuare, nicidecum pentru rezolvarea inechităților”, a mai precizat Marius Budăi pentru sursa citată.