Evenimentul Zilei > Social > Soluția urgentă pentru plata la timp a pensiilor. Promisiunea lui Marius Budăi, propus la Ministerul Muncii
Soluția urgentă pentru plata la timp a pensiilor. Promisiunea lui Marius Budăi, propus la Ministerul Muncii

Soluția urgentă pentru plata la timp a pensiilor. Promisiunea lui Marius Budăi, propus la Ministerul Muncii

Marius Budăi, propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Muncii, a declarat luni seara că va face imediat o rectificare de buget pentru ca pensionarii să nu sufere dacă situaţia este aşa de grea, cum a fost ea descrisă de Raluca Turcan.

Actualul ministru interimar al Muncii a spus că nu mai sunt bani pentru plata pensiilor pentru acest sfârșit de an.

„Deranjant este de ce acum a ieşit doamna ministru cu astfel de declaraţii şi nu a ieşit în timp util să solicite aceşti bani”, a afirmat Budăi.

„Vă asigur că în momentul în care se va învesti Guvernul voi solicita, dacă voi fi ministru, în prima zi, execuţia bugetară. Am purtat deja o discuţie preliminară cu ministrul de Finanţe desemnat şi cu premierul desemnat şi vom face o rectificare de buget imediat, astfel încât pensionarii să nu sufere dacă situaţia este aşa de grea cum spune doamna ministru, pentru că eu nu am acum cifrele oficiale în faţă”, a spus Budăi, luni seară, în cadrul unei emisiuni televizate.

El se întreabă, pe bună dreptate, de ce Raluca Turcan, nu a anunţat mai devreme situaţia privind fondurile pentru pensii.

„Deranjant este de ce astăzi a ieşit doamna ministru cu astfel de declaraţii şi nu a ieşit în timp util să solicite aceşti bani. (…) E şi mai condamnabilă această e declaraţie cu cât te joci cu sănătatea părinţilor şi bunicilor noştri. Nu au nevoie pensionarii de aşa ceva şi îi asigurăm că vom face tot posibilul să nu fie nicio problemă”, a afirmat el.

Cât despre majorarea pensiilor, Budăi a arătat că „se merge aşa cum am scris în programul de guvernare”, cu o majorare de zece procente de la 1 ianuarie anul viitor.

„E asumată, s-a discutat, se merge aşa cum am scris în programul de guvernare. Zece la sută cu alocaţiile, cu tot, exact ce am spus acolo, se merge aşa cum am prezentat public în programul de guvernare. De la 1 ianuarie”, a adăugat Marius Budăi.

Întrebat dacă va continua procesul de digitalizare a pensiilor, ministrul desemnat a afirmat că va cere „o informare la zi”, va merge în teritoriu la Casele de Pensii şi atunci când va lua o decizie o va transmite public.

Lăsată pe dinafară, Turcan tună și fulgere

Ministrul Muncii Raluca Turcan a transmis, luni, colegilor de partid un mesaj extrem de dur legat de negocierile pentru guvern şi de atitudinea preşedintelui partidului Florin Cîţu, pe care l-a acuzat că spune minciuni şi căruia i-a cerut să-şi depună demisia împreună cu toată echipa de negociere. „E puţin spus că s-a negociat în genunchi”, consideră Turcan, potrivit news.ro.

„Florin, eşti dispus să joci la poker până şi banii de pensii. De mai bine de o lună mă ţin de capul tău şi-ţi spun repetat că de vineri (26 nov) nu mai sunt bani de pensii şi de alocaţii pt că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe Facebook”, a tunat Turcan către șeful său de partid, Florin Cîţu.