Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat ce se va întâmpla cu schemele de ajutor pentru energie. Românii vor scăpa de facturile uriașe la energie, iar decizia finală se va afla săptămâna viitoare. Oficialul a mai anunțat și alte proiecte.
Facturile la energie au speriat România, iar autoritățile au încercat să găsească metode prin care să țină în control prețurile uriașe. Virgil Popescu a declarat că schemele de ajutor pentru energie vor fi anunțate săptămâna viitoare. Este luat în calcul și coridorul vertical de gaze, proiectul Uniunii Europene.
"La energie am adoptat o ordonanţă de urgenţă care, practic, dă o predictibilitate şi o stabilitate pe un an de zile, începând cu data de 1 aprilie.
Am dat drumul la programele de finanţare, comitetul investiţional al Fondului de Modernizare a aprobat 1,4 miliarde pe data de 7, în urmă cu câteva zile. A aprobat proiectele Complexului Energetic Oltenia, proiectele Transelectrica... şi 1,2 miliarde pentru distribuţia de energie.
Am dat drumul la PNNR pe 31 martie, 460 de milioane pentru companiile care-şi vor monta panouri solare sau îşi vor face energie eoliană special pentru autoconsum, să scadă costurile. Şi venim cu programe de investiţii în continuare!", a declarat duminică ministrul Energiei pentru A3.
Virgil Popescu a garantat mărirea capacității de producţie a Complexului Energetic Oltenia cu 300 de megawaţi, iar de la 1 mai, peste 600 de angajați noi vor lucra la mărirea capacității de cărbune. Ministrul Energiei speră ca de la 1 septembrie să poate beneficia de gaze prin coridorul vertical din Azerbaidjan.
Ce spune Virgil Popescu despre gazul rusesc?
O altă problemă pentru autorități a început din cauza războiului din Ucraina. Gazul rusesc este important pentru majoritatea țărilor din UE, iar acestea se tem că nu vor mai beneficia de el. Virgil Popescu a declarat că România nu are un contract direct cu Gazprom. Țara noastră nu va fi afectată de măsurile impuse de Vladimir Putin.
„România nu are contracte directe cu Gazprom, companiile din România private, sau Romgaz, nu au contract cu Gazprom. Sunt diverşi intermediari, traderi de gaze, care au contracte în special cu companii private din România şi vând gazul pe piaţa românească în lei. Acum, cum e contractul, sunt convins că nu e în ruble contractul între companii şi mi-e greu să cred că poate fi schimbat aşa de pe o zi pe alta între o companie intermediară şi o companie privată. Eu nu cred în posibilitatea schimbării în România a contractelor în ruble. Şi apoi este problema acelor companii intermediare care au contact la rândul lor cu Gazprom”, a spus Virgil Popescu la Digi 24.