Veste bună pentru profesori! Vor primi salarii compensatorii și alte beneficii

Veste bună pentru profesori! Vor primi salarii compensatorii și alte beneficii

Profesorii care aleg să își desfășoare activitatea în mediul rural vor beneficia de o serie de facilități

Profesorii care aleg să își desfășoare activitatea în mediul rural vor beneficia de o serie de facilități. Acest lucru este prevăzut într-o inițiativă legislativă care se dezbate în Camera Deputaților, și care va completa Legea educației naționale, principalii beneficiari fiind profesorii care lucrează în mediul rural, scrie dcbusiness.ro . Astfel, pe lista facilităților figurează acordarea unor indemnizații la ieșirea la pensie, cursuri de perfecționare și de igienă gratuite, asistență medicală fără niciun fel de cost, dar și salarii compensatorii. In expunerea de motive a inițiativei legislative se arată că pentru creșterea actului educațional dar și pentru asigurarea sănătății copiilor este necesar că personalul să beneficieze, o dată la doi ani, de cursuri de perfecționare sau de igienă, care în prezent sunt plătite de cadrele didactice.

De asemenea profesorii nu vor mai plati pentru materialele didactice necesare pregătirii lor.

3 salarii medii brute pe economie, 5 ani de catedră la la ţară

Potrivit inițiativei legislative, cadrele didactice care se titularizează în mediul rural vor primi, în termen de 1 an de la ocuparea postului prin concurs, o indemnizaţie de instalare în valoare de 3 salarii medii brute pe economie, cu condiția de a preda pe post sau la catedră în mediul rural cel puţin 5 ani şcolari efectivi. Profesorii vor trebui să returneze parţial indemnizaţia dacă, îşi schimbă locul de muncă cu unul la oraş, îşi suspendă contractul individual de muncă pe perioada concediului fără plată sau îşi dau demisia, înainte de 5 ani. Dacă un cadru didactic se pensionează, el va primi salarii compensatorii, care se vor oferi cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învățământ mai mare de 30 de ani la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionării pentru limită de vârstă.

Ei vor primi o indemnizație în cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. Cadrele didactice vor beneficia și de asistență medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislaţia în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum şi de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale. Votul final aparține senatorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News