Testele PISA declanșează „schimbarea”. Reforma în învățământ, cu pensionari

Testele PISA declanșează „schimbarea”. Reforma în învățământ, cu pensionari

Profesorii pensionari ar putea fi obligaţi să aleagă între pensie sau salariu dacă vor dori să mai predea în şcolile de stat.

Acest lucru va fi valabil dacă au o pensie care nu depăşeşte salariul minim brut, potrivit unei variante de lucru a unui proiect de lege pregătit de Ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a explicat că nu a luat nicio decizie, afirmând că este una din variantele de lucru, săptămâna aceasta proiectul de act normativ urmând să fie pus în dezbatere publică, după care vor avea loc  consultări cu toţi partenerii sociali.

„,Ne-am gândit la aceste situaţii (n.r în care nu există cadre didactice calificate) şi am prevăzut un articol special prin care profesorii pot opta să rămână în învăţământ şi după pensionare şi să poată cumula pensia cu salariul, dacă pensia lor nu depăşeşte cuantumul salariului minim brut pe economie. Dacă pensia depăşeşte acest prag, atunci cadrele didactice vor trebui să opteze fie pentru pensie, fie pentru salariu”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru pentru edupedu.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ora actuală salariul mediu brut pe economie este  de 2.080 de lei,  Guvernul propunând recent ca acesta să crească la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020. Deși nu există date publice despre pensia medie din sectorul învăţământ, pensia medie de asigurări sociale pentru limită de vârstă era de 1.389 de lei în trimestrul II 2019, potrivit INS.

Numărul profesorilor și personalului din gimnaziu cu vârsta peste 65 de ani, aflați conform legii la pensie, s-a dublat din 2013 până în 2016, potrivit Eurostat.