Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat marți semnarea unui contract de finanțare pentru reabilitarea unei porțiuni din rețeaua de termoficare din București.
„Semnăm azi contractul de finanțare pentru reabilitarea rețelei de termoficare. Este vorba despre un contract de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru reabilitarea a 210 km, rețea principală din cei 954 de kilometri pe care întreaga rețea îi are, adică 22%.
Din 2016 până în 2020 numărul de avarii în rețeaua de termoficare a crescut de la 420 la 1.300, pierderea pe eficiența pe energie termică a crescut cu 5% și a crescut considerabil cantitatea de apă care să fie introdusă în rețea. Prin lucrările pe care le vom demara imediat ce vremea ne va permite și vor fi finalizate procedurile de achiziție, vom avea trei mari îmbunătățiri.
În primul rând, îmbunătățirea calității căldurii și apei calde pentru bucureșteni; în al doliea rând reducerea pierderilor și reducerea poluării atmosferice pe care această ineficiență o generează. Acesta este obiectul contractului de azi, 1,6 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei finanțare neramburabilă ”, a afirmat Nicușor Dan.
Investiții și în producția de energie
În opinia primarului general al Capitalei în actualul proiect există trei componente.
„Deci sunt trei componentă, una dintre ele este reprezentată de transportul energiei termice, prin finanțarea de azi asigurăm reabilitarea a 22%, prin finanțarea suplimentară anunțată azi mai finanțăm 13%, deci avem un total de 35% și specialiștii spun care sunt zonele cele mai vulnerabile.
Ceea ce a anunțat primul-ministru va fi săptămâna viitoare la ELCEN, vor fi investiții pentru producerea energiei termice și ce a anunțat premierul este o colaborare între Guvernul României, Ministerul Fondurilor și primăriile de sector în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor”, a conchis Nicușor Dan, anunță B1TV.
Reţeaua de termoficare din Bucureşti este a doua cea mai extinsă reţea de termoficare urbană din lume, după Moscova, cu peste 950 de kilometri de reţea primară, 2.900 km de reţea secundară şi peste 1.000 de puncte şi module termice şi se află, la ora actuală, într-o situaţie critică.