VERSETELE SATANICE, volumul care i-a făcut pe IRANIENI să ofere 600.000 de mii de dolari RECOMPENSĂ pentru UCIDEREA AUTORULUI. Serviciile britanice S-AU IMPLICAT

Salman Rushdie, autorul cărţii "Versetele satanice", a intrat în atenţia instituţiilor media din Iran, care au oferit o recompensă de 600.000 de mii de dolari pentru uciderea cât mai rapidă a acestuia.

Astfel, scriitorul britanic de origine indiană a devenit ţinta celor patruzeci de instituţii media din Iran, care au strâns fonduri pentru asasinarea acestuia.

Conform independent.co.uk, şi agenţia Fars, afiliată Gardienilor Revoluţiei Islamice, a donat un miliard de riali (n.r. - 30.000 de dolari) pentru recompensă. Anunţul instituţiilor media de stat nu este întâmplător şi coincide cu aniversarea decretului islamic (n.r. - fatwa) emis de ayatollahul Ruhollah Khomeini special pentru cazul lui Salman Rushdie.

Foto: Salman Rushdie

La 15 februarie 1989 a fost emis decretul islamic privind moartea lui Rushdie, care este acuzat de blasfemie din cauza romanului “Versetele satanice". Documentul recomandă asasinarea autorului cărţii şi a oricărei persoane implicate în publicare. De asemenea, a fost recomandată tuturor musulmanilor executarea rapidă a celor care contribuie la publicarea cărţii pentru ca “nimeni să nu mai îndrăznească să ofenseze valorile sacre ale musulmanilor”.

De altfel, Hitoshi Igarashi, traducătorul în limba japoneză al romanului, a fost înjunghiat mortal, iar traducătorul italian Ettore Capriolo a fost atacat cu un cuţit, dar a supravieţuit.

Din cauza ameninţărilor, Salman Rushdie a stat ascuns mulţi ani şi beneficiază de protecţie din partea serviciilor secrete britanice.

Publicat în 1988 și inspirat parțial de viața lui Mahomed, volumul lui Salman Rushdie se referă la așa-numitele versete satanice, mai multe versete despre care se spune că ar fi făcut parte din Coran și care ar permite rugăciuni către trei zeități păgâne adorate la Mecca: Allāt, Uzza și Manāt. Partea în care se tratează subiectul „versetelor satanice” se bazează pe lucrările istoricilor al-Waqidi și al-Tabari.