Veronica Micle, poetă și demi-mondenă. Orfana cu un destin tumultuos
- Florian Olteanu
- 3 noiembrie 2024, 12:03
Veronica Micle, poetă și demi-mondenă. Ardeleanca trecută de mică în Moldova va pune pe jar inimile multor celebrități.
Evenimentul Istoric prezintă mereu biografiile unor personalități și personaj celebre. Veronica Micle are în cel mai recent număr al revistei, octombrie 2024, o biografie despre viața sa socială cu năbădăi. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro
Veronica Micle - orfana cu un destin tumultuos
Veronica Micle a trăit o viață agitată din 1850 până în 1889. Orfană de tată încă de la naștere, ea va studia totuși la școli bune, după ce mama ei pleacă din Ardeal în Moldova. La absolvire, în adolescență, devine soția unui bărbat care îi putea fi ușor tată. Când fetele de azi celebrează majoratul, avea deja două fiice. Lumea i se dă peste cap în jurul vârstei de 20-21 ani când îl va cunoaște pe poetul Mihai Eminescu.
Veronica Micle - la cuțite cu Titu Maiorescu
Titu Maiorescu, lider conservator, creator al Junimii a ajuns ținta liberalilor. Procesul de imoralitate intentat prin intrigi liberale o are ca martor al acuzării pe Veronica Micle, fosta lui elevă. Maiorescu va avea partea lui de contribuție la relația tumultuasă dintre Eminescu și doamna Micle.
Eminescu ajunge să fie susținut de soțul iubitei sale ca să ajungă director la Biblioteca Universitară Iași. Ștefan Micle era Rector al Universității din Iași. Salonul literar îngăduit în casa lui pentru soția poetă de talent mediu e pretextul pentru menținerea flăcării. După demiterea lui Micle, Eminescu pierde și el postul.
Poeta și triunghiul amoros
Deși este o femeie liberă, Veronica nu se căsătorește cu Eminescu. Se încurcă rapid cu prietenul poetului, Caragiale. Veronica își crește fiicele care urmează cariere strălucite. Nu primește pensia solicitată, ajunge să trăiască la una din fiicele sale la București. Poetul de care se desparte apoi reia legătura și iar se desparte se îmbolnăvește iremediabil în vara lui 1883. Moartea lui va duce la sinuciderea ei, la aproape două luni.
Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare. Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!