Facturile emise în România pot fi verificate prin intermediul unui soft antifraudă susține ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Astfel, statul român vrea să crească gradul de colectare a TVA.
Statul român a verificat 48 de milioane de facturi, prin intermediul unui program de detectare a unor fraude. În urma controalelor, a u fost identificate 10.000 de facturi „suspecte”, iar autoritățile vor face verificări suplimentare, a anunțat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.
Facturi verificate. Softul care depistează frauda
Verificarea facturilor a fost rezultatul unui un experiment. A fost testat program realizat atât specialiști din UiPath cât și din alte companii multinaționale, a explicat ministrul Bogdan Ivan, potrivitDigi24. Prin această metodă, statul român își propune să crească gradul de colectare a TVA, dar și să modernizeze instituțiile statului cu rol de control financiar.
„Este evident mult mai simplu decât să trimiți 100 de inspectori la 200.000 de companii. Principiul este să creezi niște parametri atunci când vorbim despre modul de antifraudă, ca să lucrăm cu lucruri deja validate, pentru că nu trebuie să inventăm noi, în România, apa caldă”,a precizat ministrul Digitalizării, potrivit sursei citate.
Verificarea facturilor pentru depistarea unor eventuale fraude se aplică în sistem informatic în țări europene precum:Polonia, Cehia, dar și în state din America Latină.
Oficialul de la Ministerul Digitalizării a expiccat că softul antifraudă pentru facturi ar putea fi implementat chiar din acest an.
Digitalizarea în Finanțe. e-Factura a dat bătăi de cap antreprenorilor și contabililor
Până la implementarea softului care depistează fraudele din facturi, statul român trebuie să pună la punct sistemul e-Factura. Intrat în vigoare de la 1 ianuarie ac, antreprenorii și contabilii au raportat mai multe erori în sistem. Ministerul Finanțelor a anunțat că programul va fi îmbunătățit, pas cu pas, până în luna iulie ac.
Ministerul Finanţelor anunţă că a actualizat ghidul de accesare şi utilizare a sistemului RO e-Factura. A fost introdusă funcţia de autofacturare, iar descărcarea facturilor se poate face direct în PDF. De asemenea, utilizarea e-Factura se poate face acum direct de pe site-ul ANAF (trebuie însă ca utilizatorul să aibă cont în SPV, unde s-a înregistrat în baza certificatului digital).