Verdictul Le Figaro: “Pericol de moarte pentru Uniunea Europeană”

Eșecul Consiliului European de săptămâna trecută arată că între țările din Nord și cele din Sud ale Uniunii Europene există  mari divergențe. Faimosul cotidian francez Le Figaro îi dă cuvântul, pentru a comenta criza din UE, fostului președinte al Comisiei Europene Jacques Delors. Iar analiza bătrânului politician nu lasă prea multe speranțe:

“Lipsa de solidaritate “amenință cu un pericol de moarte Uniunea Europeană”, a avertizat fostul președinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, într-o declarație transmisă de institutul care-i poartă numele și pe care l-a fondat. În vârstă de 94 de ani, el nu se exprimă public decât foarte rar.

“Climatul care pare să domnească între șefii de stat și de guvern și lipsa de solidaritate europeană amenință cu un pericol de moarte Uniunea Europeană”, estimează fostul ministru francez al economiei, care a prezidat Comisia din 1985 până în 1995.

“Microbul s-a întors”, adaugă acest mare apărător al Europei, care a urmărit, potrivit Institutului, ultimele evoluții din cadrul Uniunii și răspunsul acesteia la pandemie, în special Consiliul European de joi care a arătat divizările dintre cei 27, în special între țările din Nord și cele din Sud.

“Pentru ca Uniunea Europeană să funcționeze, e nevoie de competiție care stimulează, de solidaritate care unește și de cooperare, care întărește”

Un apropiat al lui DElors și un fost colaborator al acestuia la Comisia Europeană, Jérôme Vignon, subliniază că “aceste afirmații sunt pe linia lui Jacques Delors, care a luat cuvântul foarte rar în ultimii ani, cu excepția situațiilor în care a încercat să încurajeze mai multă cooperare și solidaritate între statele membre”.

Acest consilier al Institutului Jacques Delors și fost președinte al Semaines sociales de France împărtășește diagnosticul și regretă că Europa s-a bazat “prea mult pe mecanisme automate și obligații legale și insuficient pe solidaritate între națiuni”. Această lipsa de solidaritate s-a arătat în mod deosebit pe 27 martie, la ultimul Consiliu European, când a fost abordată problema “corona-bondurilor”.

“De la criza greacă, 2013-2014”, subliniază Jérôme Vignon, “mai multe state membre, printre care Franța, au propus emisiuni publice de obligaţiuni lansate împreună de state pentru a facilita finanțarea datoriei celor care aveau dificultățile cele mai grave. Până în prezent și în centrul acestei crize”, regretă el, “nucleul central-european a refuzat această mutualizare a datoriilor, deși și ei beneficiază din plin de buna funcționare a uniunii economice și monetare. Au preferat să simplifice condițiile de recurgere la linii de credit, deschise individual pentru fiecare, dar nu garantate de toți”.“Cum subliniază Jacques Delors, astăzi este în joc supraviețuirea Europei”, insistă fostul său colaborator.

Președintele Institutului Jacques Delors, italianul Enrico Letta, s-a exprimat vineri în paginile Le Figaro denunțând și el cu regret incapacitatea celor 27 de a decide măsuri economice comune. “După două mari crize, criză financiară și cea a imigranților – pe care am ales s-o subcontractăm Turciei – ne găsim în fața unui risc major, într-o Europa slăbită de Brexit”, avertizează Letta, care consideră “grav” eșecul de joi al Consiliului European. După părerea lui, “responsabilitatea nu este generalizată. Nu e responsabilitatea întregii Europe, cum se spune pe scurt”. El consideră în special “iresponsabile” țări fondatoare ca Țările de Jos, care încearcă să înlocuiască Regatul Unit într-un rol de ‘Doctor No‘ sau Austria. “Virusul nu are nimic de-a face cu deficitul sau cu datoria și ne afectează pe toți” a mai adăugat el, convins că “acest Covid-19 este utilizat în propagandă, în cadrul Europei ca și în afara ei, de cei care încearcă s-o distrugă”.