Verdictul Curţii de la Haga a decapitat diplomaţia de la Kiev

Parlamentul de la Kiev l-a demis ieri pe ministrul ucrainean de externe, Volodimir Ogrâzko, din cauza modului defectuos în care acesta şi-a îndeplinit atribuţiile, verdictul nefavorabil pronunţat de Curtea Internaţională de Justiţie în disputa teritorială cu România fiind unul dintre motivele din spatele acestei decizii.

Un număr de 250 de parlamentari, din totalul de 450, au votat în favoarea destituirii lui Ogrâzko, un diplomat de carieră şi unul dintre cei doi miniştri numiţi de preşedintele pro-occidental Viktor Iuşcenko. Demiterea unui mi nistru din cabinetul de la Kiev se face prin votul a minimum 220 de deputaţi din Rada Supremă.

Potrivit Reuters, deputaţii l-au acuzat pe fostul ministru că a tratat cu neglijenţă probleme cruciale legate de politica externă a ţării, denunţând modul în care acesta a abordat verdictul CIJ, considerat de autorităţile de la Bucureşti drept un succes al diplomaţiei româneşti. În acest context, diplomaţia de la Kiev a făcut apel luni la încetarea speculaţiilor pe tema verdictului privind delimitarea maritimă dintre Ucraina şi România. Ambasadorul ucrainean la CIJ, Volodimir Vasilenko, a subliniat într-o întâlnire cu presa că nici una dintre cele două ţări nu a pierdut vreun centimetru din graniţa statală.   „Nihilism juridic”   Ogrâzko i-a acuzat, la rândul său, de „nihilism juridic” pe politicienii ucrai neni care susţin neaplicarea deciziei CIJ, avertizând că o astfel de atitudine ar putea atrage sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU. Ministrul demis a reluat însă discursul privind recunoaşterea de către CIJ a Insulei Şerpilor ca insulă. Potrivit deciziei CIJ, pronunţată la 3 februarie, România a primit aproximativ 79 la sută din platforma continentală disputată.

Procedura de demitere a lui Ogrâzko a fost iniţiată de Partidul Regiunilor, formaţiune pro-rusă, după ce Ministerul de Externe l-a declarat persona non grata pe ambasadorul rus la Kiev, Viktor Cernomârdin, din cauza a ceea ce a calificat drept „declaraţii nepri e te noase” făcute de acesta, relatează AFP.