Evenimentul ZileiJustitieVerdict crunt. Au primit 9 ani și 4 luni de închisoare

Verdict crunt. Au primit 9 ani și 4 luni de închisoare

Verdict crunt. Au primit 9 ani și 4 luni de închisoare
Cei doi şoferi, singurii membri ai rețelei prinşi, au fost condamnați la câte 9 ani și 4 luni de închisoare în dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”.
Singurii membri ai rețelei de crimă organizată Balkan Cartel prinși de autoritățile române sunt cei doi șoferi, după ce, la finalul lui martie 2019, poliția a descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe o tonă de cocaină de puritate 90%.

În dosar, au fost trimiși în judecată și arestați și doi polițiști rutieri din Ilfov, Costinel Bobîrnea și Cătălin Popaene, care au luat mită 2000 de euro fiecare pentru a nu îi amenda pe șoferi, când au fost depistați în trafic în timp ce conducea cu permis necorespunzător (traficanții aveau permis de conducere de tip B, și nu E, cel necesar pentru remorcă) și avea în remorcă o cantitate importantă de droguri.

Cine a condus operţiunea

Liderul operațiunii este un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, Joseph Nor Eddine Nasrallah, poreclit Sheik-ul, potrivit datelor furnizate DIICOT de către cei de la DEA (Drugs Enforcement Agency – agenția americană de combatere a drogurilor).

„Se dispune confiscarea, prin echivalent, de la inculpatul Krstic Tode, a sumei de 18.000 euro, reprezentând contravaloarea autotractorului marca Renault, înmatriculat în Serbia, precum și confiscarea, prin echivalent, de la inculpatul Cvetkovic Nenad, a sumei de 12.000 euro, reprezentând contravaloarea autotractorului marca Renault, înmatriculat în Serbia.” Instanța, de asemenea, „dispune confiscarea cantității de 994,58 grame de cocaină, rămasă în urma analizelor de laborator și după reținerea contraprobelor, din proba ridicată din parcarea (…) şi depusă la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J Constanța (…) și dispune prelevarea de la inculpaţii Krstic Tode şi Cvetkovic Nenad a probelor biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.”

Valoarea cocainei depistate: 600.000.000 euro en detail

DIICOT a arătat că, având în vedere puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă și din datele furnizate de către Agenția Națională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la traficul și consumul de droguri în anul 2018 în România: „Cocaina avea un preţ foarte scăzut la plecarea din Brazilia, respectiv 5.000 USD/kilogram, la care se adăugau cheltuielile de transport, ajungând la un preţ final de 8.000-9.000 euro/kilogram în ţara de destinaţie din Europa, în funcţie de cantitatea livrată, care niciodată nu era mai mică de 500 kilograme, deoarece în caz contrar această „afacere” nu mai era rentabilă”, arată DIICOT.

Ghinionul traficanţilor de droguri

Traficanții au avut ghinion cu vremea nefavorabilă și cu faptul că zona în care au navigat cu bărcile pline cu cocaină sunt bancuri de nisip. Așadar, una dintre bărci, cu o tonă de cocaină, a naufragiat la Sfântu Gheorghe. Alte pachete cu sute de kilograme de cocaină au fost găsite pe litoralul românesc sau în apele Bulgariei.

Totuși, traficanții au reușit să fugă cu cea de-a doua barcă și cu 30 de pachete a câte un kilogram de cocaină. Procurorii au găsit până la urmă barca parcată într-o benzinărie pe centura Capitalei, pe sensul de mers către Domnești, însă mai erau doar 3 kilograme de stupefiante în ea. Pe lângă cei 2 polițiști, doar un român, Silviu Augustin Pălăcean, și cei 2 șoferi sârbi au fost prinși și arestați, restul au mandate de arestare în lipsă. Mai multe despre acest dosar puteţi citi aici: perol.ro

 


Accesează: