Tribunalul Special pentru Liban (TSL) a anunţat miercuri că va amâna pronunţarea verdictului în procesul în care patru bărbaţi sunt acuzaţi că au participat la asasinarea în 2005 a fostului premier libanez Rafic Hariri, decizie luată în urma exploziilor devastatoare care au avut loc marţi la Beirut.
Anunţarea verdictului, programată iniţial pentru vineri, este amânată pentru 18 august ''din respect pentru nenumăratele victime'' şi ''pentru a respecta doliu naţional de trei zile declarat în Liban'', a anunţat instanţa cu sediul în Olanda într-un comunicat, relatează AFP, preluat de Agerpres.
TSL s-a declarat ''profund întristat şi şocat de evenimentele tragice care au lovit Libanul'' marţi seară, exprimându-şi ''solidaritatea cu poporul libanez în aceste momente dificile''.
Rafic Hariri, prim-ministru al Libanului până la demisia sa în octombrie 2004, a fost ucis în februarie 2005, când un kamikaze a detonat o camionetă plină cu explozibili, în timp ce convoiul său blindat trecea prin Beirut, atac soldat cu alţi 21 de morţi şi 226 de răniţi.
Cei patru acuzaţi, toţi presupuşi membri ai mişcării şiite Hezbollah, sunt judecaţi în contumacie. Hezbollah, care a respins orice responsabilitate, a refuzat să predea suspecţii, în pofida mai multor mandate de arestare emise de TSL.
De asemenea, instanţa a coborât miercuri steagul său în bernă pentru a aduce un omagiu ''persoanelor care şi-au pierdut viaţa, care au fost rănite sau care încă sunt date dispărute'' în urma exploziilor care au devastat mai multe cartiere din capitala libaneză marţi seară, provocând peste o sută de morţi şi mii de răniţi.
Potrivit organizației Crucea Roșie, cel puțin 100 de oameni au murit și cel puțin 4 mii au fost răniți în timpul deflagrației.
Georges Kettaneh, secretarul general al Crucii Roșii libaneze, a declarat miercuri Agenției Naționale de Știri din Liban că dezastrul este „fără precedent și foarte mare”, potrivit CNN.
Guvernatorul orașului Beirut, Marwan Abboud, a declarat că aproximativ 250.000 de oameni au rămas fără adăpost în urma deflagrațiilor. Autoritățile s-au mobilizat pentru a asigura populația afectată cu adăpost, apă și hrană.
Hariri făcuse parte din opoziția anti-siriană din Liban. Asasinarea sa a declanșat Revoluția Cedrului, o mișcare populară care a forțat Siria să-și retragă toate trupele din Liban până în aprilie 2005. Asasinarea sa a determinat, de asemenea, Națiunile Unite să înființeze Tribunalul special pentru Liban pentru a-i investiga moartea. Tribunalul special, împreună cu o anchetă independentă efectuată de generalul de brigadă libanez Wissam Al-Hassan, au găsit dovezi convingătoare pentru responsabilitatea grupării libaneze Hezbollah în asasinat.