La jumătatea zilei de ieri, trecuseră în Columbia 52.000 de persoane, potrivit Ministerului Apărării de la Bogota, funcționari aflați pe poduri cerându-le actele de identitate, fapt ce a încetinit accesul lor.

Cu o zi înainte, 44.000 de venezueleni au trecut granița, "reglementar și ordonat", în timp ce autoritățile au anunțat deschiderea frontierei numai pentru ziua de duminică.

Guvernul de la Bogota a informat despre trimiterea unui convoi special pentru a aproviziona magazinele din Cucuta, cl mai apropiat oraș de frontiera cu Venezuela. Acesta a transportat "în principal zahăr, ulei și făină, care sunt produsele cele mai cerute", a explicat ministrul columbian al apărării, Lios Carlos Villegas.

În urmă cu o săptămână, 35.000 de venezueleni s-au grăbit să treacă granița după ce președintele Nicolas Maduro a autorizat deschiderea unui punct de trecere pietonal între cele două țări. O decizie care a fost luată la câteva zile după ce aproape 500 de venezueleni disperați au trecut cu forța peste un baraj militar pentru a ajunge la Cucuta.

În august 2015, președintele Nicolas Maduro a ordonat închiderea frontierei "din motive de securitate", după un atac al unor presupuși foști paramilitari columbieni asupra unei patrule a armatei venezuelene.

Venezuela traversează o gravă criză economică ca urmare a prăbușirii barilului de țiței, sursa principală de venituri a țării. Penuria de alimente și medicamente afectează 80% din produse în țară.