Sânge şi morţi în Venezuela. Cum s-au poziţionat STATELE lumii faţă de Maduro şi de ce Uniunea Europeană TACE

Venezuela este în haos. Ministrul Apărării şi generalii forţelor armate s-au dat de partea lui Maduro. Sângele începe deja să curgă: de luni s-au înregistrat 26 de morţi. Şi totuşi, comunitatea internaţională este ruptă în două dincolo de neorocirile de acolo. China, Rusia, Cuba, Turcia, Bolivia şi Mexicul au confirmat ideea de a nu recunoaşte pe Guaido şi de a-l susţine pe Maduro. De partea lui Guaido s-au aliat SUA, Brazilia, Canada, Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay şi Perù. O ciudată prudenţă din partea Uniunii europene.

Ministrul Apărării, generalul Vladimir Padrino, a apărut împreună cu alţi 8 generali la comanda regiunilor strategice ale Ţării şi a vorbit oficial de ’’lovitură de Stat’’. Armata ia apărarea liderului de la Caracas, deci, iar Maduro se simte mai protejat. Între timp, însă, violenţa se propagă în oraşele Venezuelei. Potrivit unui ONG, Observatorul Venezuelean al Conflicelor Sociale, s-au înregistrat deja 26 de morţi.

Maduro, într-o intervenţie la Trbunalul Superior de Justiţie, promite să se menţină la putere

Şeful guvernului Venezuelei a declarat că, cu toată ’’lovitura de Stat’’, care potrivit Caracasului a fost instigată de Statele Unite şi pusă în practică de preşedintele Adunării Naţionale, Juan Guaido, ’’guvernul pe care-l prezidez va continua să guverneze’’. Preşedintele a făcut aceste declaraţii la inaugurarea anului judiciar al Curţii Supreme.

Maduro se consideră ’’pregătit pentru a înfrunta toate dificultăţile’’

Opoziţia, a mai spus liderul, face ’’circărie’’şi ’’încearcă să impună un guvern paralel, de clowni’’. Preşedintele de orientare chavistă a anunţat apoi că va închide ambasada venezueleană de la Washington şi toate consulatele din Statele Unite. ’’M-am hotărât să rechem tot stafful diplomatic şi să închid ambasada noastră din Statele Unite’’, a spus Maduro la Tribunalul Suprem de Justiţie din Caracas. O mişcare care confirmă voinţa guvernului venezuelean de a arăta cu degetul spre Washington, drept regizorul şi inspiratorul mişcărilor politice din Ţară. La rândul său, SUA au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite ’’pentru a discuta despre criza în curs din Venezuela’’.  

Dar comunitatea internaţională este ruptă în două. China, Rusia, Cuba, Turcia, Bolivia şi Mexicul au confirmat ideea de a nu recunoaşte pe Guaido şi de a-l susţne pe Maduro. De partea lui Guaido s-au aliat SUA, Brazilia, Canada, Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay şi Perù. O observaţie interesantă o face Il Giornale,  unde spune că este ciudată prudenţa din partea Uniunii Europene care nu şi-a prezntat poziţia faţă de evenimentele din Venezuela.